AKTUELNO

Imunolog prof. dr Borislav Kamenov pričao je o imunitetu, jačanju našeg imunog sistema i vezi ishrane sa moći njegovog odgovora na napade iz okoline.

Poznati imunolog kazao je da loša ishrana i simptomi kao što su nadimanje ili gasovi, pa i umor, mogu oboriti naš imuni sistem i ugroziti način na koji telo reaguje na infekcije.

"Nijedan imuni sistem nije isti, a loš imuni sistem ne može da stvori dobru zaštitu jer trujemo organizam lošom hranom. Možda nismo bolesni, ali ako imamo nadimanje, gasove, grčeve ili smo umorni, to je znak da sa imunitetom nešto nije u redu. Toksini koje unosimo kroz hranu onemogućavaju nam da stvorimo dobru zaštitu“, rekao je prof. dr Kamenov za medije.

Značajnu ulogu u jačanju imuniteta igra vitamin D. On stvara bolju apsorpciju kalcijuma i fosfora u organizmu, ima glavnu zaštitu u izgradnji i održavanju kostiju, i direktno deluje na imunološki odgovor organizma. Telo ga proizvodi kada je naša koža izložena sunčevoj svetlosti. Hrana bogata ovim vitaminom je riba i riblje ulje, ostrige, škampe, žumance, goveđa jetra, pečurke i obogaćeno mleko.

Oni koji se ne truju i koji imaju normalna creva, koji nemaju problem sa hranom, oni mogu da stvore dovoljnu količinu vitamina D, koji je važan faktor u borbi i protiv kovida i za uspešnu vakcinaciju. Oni koji se truju, njihov nivo vitamina D je i dalje nizak bez obzira na to što je sunčano. Mora da se podigne nivo vitamina D i onda će imati adekvatni odgovor imunosistema“, rekao je on.

Prof. dr Kamenov je komentarisao imunitet u kontekstu imunog odgovora organizma na treću, „buster“ dozu vakcine protiv korone koja je nedavno počela da se daje u Srbiji. Naglasio je da bi se najpre trebalo javiti doktoru, i uraditi laboratorijske analize.

Trebalo bi proveriti nivo vitamina D u organizmu. Proveriti koliko je organizam zatrovan, kakvo je stanje imuniteta pre primanja vakcine. Sve pacijente savetujem da pre toga izbace iz jelovnika hranu koja im smeta, ali i da uzimaju probiotike kako bi poboljšali crevnu floru. Tek kada sve to poboljšamo, vakcina će pokazati svoju efikasnost i pružiće zaštitu organizmu“, rekao je on.

Autor: