AKTUELNO

Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula rekao je za Pink da poslednji kovid parametri ukazuju na pogoršano stanje epidemije.

- Situacija nije dobra, kovid ambulante domova zdravlja, svih 160 u Srbiji imaju obavezu da pomognu ljudima u kovid slučajevima. Porast broja inficiranih, porast broja umrlih ukazuje na porast broja infekcija. To se dešava zbog neodgovornosti onih koji su svesno odbili da se ne vakcinišu - rekao je Stojanović.

Foto: TV Pink Printscreen

- Odlukom Kriznog štaba i Vlade Srbije mi od danas krećemo sa trećom dozom seruma. To znači da se ona preporučuje ljudima kojima je život ugrožen raznim bolestima koje imaju, oslabljen im je imunitet, jer vakcina posle nekoliko meseci kreće da slabi - rekao je on objasnivši da je Vlada Republike Srbije odlučila da se treća doza daje kako bi se vakcinisani građani zaštitili od nevakcinisanih.

Kako je naveo neopravdano je da se ljudi ne vakcinišu ako im je to omogućeno.

Dragan Simić, kardiolog, rekao je za Pink da je svetska zdravstena zajednica na neki način već definisala ko su kandidati za treću buster dozu anti-kovid seruma.

Foto: TV Pink Printscreen

- To su pacijenti kod kojih bi bilo dobro da prime treću dozu. To su sve pacijentikoji su hronični bolesnici, onkološki bolesnici, teški srčani pacijenti, pacijenti koji su recimo preko 65 godina starosti, a na neki način su kompromitovanog imunolopkog sistema - rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji još uvek treba da se definiše potpuno ko bi tačno sve trebalo da primi tu buster vakcinu.

Predrag Kočović, profesor informacionih tehnologija, rekao je za Pink da se Srbija trenutno nalazi u 47 danu četvrtog talasa epidemije koronavirusa.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sedam poslednjih dana, osam odnosno, počeo je naglo da raste broj inficiranih. Ovde vidimo da je u Evropi počeo da skače broj zaraženih, najbolji dan tamo je bio 2. jul kada je bilo bilo najmanje zaraženih - rekao je Kočović.

On se osvrnuo na primer Velike Britanije i Izraela rekavši da su te dve države uspele da zaustave taj nagli skok inficiranja građana.

- Britanci su uveli jedan softver nakon Evropskog prvenstva koji je svima koji su bili u kontaktu sa zaraženima poslao informaciju da ostanu kod kuće u izolaciji - navodi Kočović.

#Dragan Simić

#Predrag Kočović