AKTUELNO

U više od 76 odsto američkih okruga je visoka ili značajna stopa prenošenja kovida, a broj hospitalizacija je iznad 6.000 dnevno - najviše od februara.

Ponovo se beleže zabrinjavajuće brojke i kada je reč o novoobolelima, dnevno ih je više od 100.000, prvi put od sredine zime.

- U budućnosti nas očekuju bol i patnje zato što raste broj slučajeva. Zbog toga ponavljamo da je rešenje za ovo da se vakcinišete - poručuje direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i glavni medicinski savetnik Bele kuće, Entoni Fauči.

Delta varijanta prenosi se podjednako lako kao i ovčje boginje - pokazuju interna dokumenta Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dok jedna osoba inficirana prvobitnim sojem može u proseku da u bliskom kontaktu zarazi dvoje do troje, kod delte ta cifra može da bude i do devet ljudi.

U 47 država i teritorija je trenutno visoka ili značajna stopa prenošenja kovida.

Na Floridi je proteklog vikenda prijavljena 21.000 novozaraženih - što je najveći dnevni rast od početka pandemije.

U Ostinu, gradu u američkoj državi Teksas sa 2,3 miliona stanovnika, ima samo 7 slobodnih kreveta na intenzivnoj nezi.

U Luizijani, broj hospitalizovanih porastao je za gotovo 500 odsto prošlog meseca.

U dečjoj bolnici u Nju Orleansu, početkom prošle nedelje nije bilo obolelih od kovida. Do četvrtka ih je bilo 20.

- Na neonatalnoj intenzivnoj nezi je nedonošče. Na intenzivnoj nezi je 23-mesečno dete na respiratoru, kao i četvoro tinejdžera koji nisu vakcinisani. Ovo trenutno pogađa sve - kaže predijatar Nihal Godivala.

Za to vrijeme u državi Luizijana najveća je stopa obolelih u zemlji.

- Ako se to događa ovde, naročito u Nju Orleansu, sa veoma dobrom stopom vakcinisanih, onda može da se dogodi svugde - upozorava Dženifer Avenjo iz Sekretarijata za zdravstvo Nju Orelansa.

Deril Barker, zdravi je trideset jednogodišnjak koji je odbio da se vakciniše. Završio je na intenzivnoj nezi u Mizuriju, sa samo 20 odsto šansi da preživi.

- Žustro sam se protivio vakcini zašto što smo jaka, konzervativna porodica. Međutim, moj sin je razlog da se primi vakcina - kaže Barker.

Prema podacima univerziteta Džons Hopkins, od kovida 19 u SAD obolelo je više od 35.000.000 ljudi.

Od posledica te bolesti preminulo je više od 613.000 građana.

Podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti ukazuju da je u SAD kompletno imunizovano 164,8 miliona ljudi - dok je jednu dozu vakcine primilo 191,4 miliona građana.