AKTUELNO

Muškarac Đ.M. (39) iz Čačka nakon što se zarazio koronavirusom priključen je na respirator, i lekari mu se bore za život. Najstrašnije je da je njegova gotovo cela porodica, od januara ove godine, preminula od posledica Kovida 19.

Njemu su preminuli otac, deda, ujak i stric. Ovaj muškarac je iz bolnice u Čačku transportovan u Batajnicu. Inače, cela porodica nije bila vakcinisana. Direktorka bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević kaže da se lekari bore da spasu život ovog pacijenta. A u tome im poprilično problema pravi njegova gojaznost.

- Ovaj mladi čovek je dovezen iz bolnice u Čačku jer mu se pogoršalo stanje zbog Kovida 19. A ono što me najviše naljutilo jeste da nije bio vakcinisan, a zbog zdravstvenog stanja spadao je u rizičnu grupu. Posebno i zbog njegove situacije, jer je već od korone umrlo nekoliko članova njegove porodice. Činimo sve da mu spasimo život – kaže Adžić Vukičević.

Prema njenim rečima, svi pacijenti koji su hospitalizovani u bolnici u Batajnici su nevakcinisani.

Inače, Čačak se nedeljama nalazi u vrhu gradova po broju oboljevanja od koronavirusa. Leto, svirke i veliki broj veselja doveo je do dramtičnog skoka obolelih. Epidemiolozi kažu da se sada ispituje gde su zaraženi bili, i da se verovatno radi o proslavama.

Čačak je jedno vreme po procentu vakcinisanih bio u samom vrhu, a to je oko 42.000 građana. Od 30 godina pa naviše 50 odsto je vakcinisano, a u proseku punoletnih taj procenat je 46 odsto.Prema poslednjem izveštaju, na kovid odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, trenutno je hospitalizovano 10 pacijenta, a niko od njih nije priključen na respirator.

Guča pod znakom pitanja
Još uvek nije poznato da li će i pod kojim uslovima ove godine biti organizovan Sabor trubača u Guči, koji je planiran od 13. do 15. avgusta, pošto ova manifestacija za sada nema dozvolu republičkog Kriznog štaba. Pored logističkih problema u organizovanju sabora u smislu kontrole epidemioloških mera, dodatan izazov predstavlja činjenica da se očekuje rast broja zaraženih u narednim nedeljama.

Saglasnost Kriznog štaba je obavezna za sve manifestacije na kojima se okuplja preko 500 lica. Nakon dobijanja saglasnosti ministar zdravlja treba da propiše organičenja i preventivne mere koje je potrebno poštovati tokom održavanja manifestacije. Načelnik Moravičkog okruga Slobodan Jolović rekao je da će direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Čačak Aksentije Tošić, narednih dana dostaviti svoje mišljenje o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području Dragačeva.

Autor: