AKTUELNO

Nova varijanta korona virusa koja ima neobičan skup mutacija, upozoravaju naučnici.

Svetski zdravstveni stručnjaci strahuju da bi lambda, novi soj korona virusa koji je registrovan u skoro 30 zemalja sveta, mogao da bude otporan na vakcine, piše Sky news.

Varijanta lambda, poznata kao C.37, koja je otkrivena u Peruu odgovorna je za više od 80 odsto zaraza korona virusom u ovoj zemlji.

Stručnjaci Univerziteta u Čileu proučavali su uticaj ovog soja korona virusa na osobe koje su primile dve doze vakcine KoronaVak. Studija još nije autorizovana.

Zaraznija varijanta

Rezultati sugerišu da je lambda zaraznija od alfa i gama soja i da je sposobnija da zaobiđe antitela koja proizvode vakcine.

- Naši prvi podaci pokazuju da mutacije prisutne u spajk proteinu kod lambda soja daju povećanu infektivnost i mogu da beže antitelima koja izaziva inaktivisana vakcina KoronaVak.

Džef Baret, naučnik iz Velike Britanije, kaže da lambda varijanta ima prilično neobičan skup mutacija.

Lambda ima jedinstveni obrazac od sedam mutacija na šiljku koje virus koristi da zarazi ljudske ćelije, navodi Financial Times.

S druge strane, Hairo Mendez Riko, stručnjak za virusne bolesti pri Svetskoj zdravstvenoj organizaicji (SZO), podseća da je vakcina delotvorno sredstvo protiv mutiranih sojeva.

- Sve odobrene vakcine generalno su efikasne protiv svih varijanti korone koji su u opticaju širom sveta. Nema razloga da pretpostavimo da to nije tako kod soja lambda - istakao je Mendez Riko.

Širi se brže od ostalih sojeva, ali nije agresivniji

Molekularni biolog Pablo Cukajama kaže da se lambda soj brže širi od ostalih.

- Imali smo 200 ljudi koji su bili zaraženi lambda sojem u decembru, a do kraja marta njime je bilo inficirana polovina pozitivnih na korona virus u Limi - kaže Cukajama.

- Danas, tri meseca kasnije, lambda soj je prisutan kod 80 odsto zaraženih širom zemlje. Lambda soj postao je dominatan u Peruu za veoma kratko vreme.

Ono što, međutim, zvuči ohrabrujuće su rezultati dosadašnjih ispitivanja novog soja korona virusa, koji pokazuju da on nije agresivniji od prethodnih sojeva.

- Za sada nema dokaza da je lambda soj agresivniji od drugih varijanti virusa SARS-CoV-2 - kaže Mendez Riko.

- Moguće da je ima veću stopu zaraze, ali bi to tek trebalo ispitati.

SZO je, da podsetimo, svrstala lambda soj u kategoriju "pod posmatranjem", jer dovodi do učestalog zaražavanja i pojavljuje se istovremeno u više zemalja.

Kao najčešće simptome pozitivni na lambda soj korona virusa navode povišenu temperaturu, glavobolju i bol u grlu, a neki i gubitak čula mirisa i ukusa, simptome koji su bili karakteristični za alfa soj.

Autor:

#koronavirus

#lambda soj