AKTUELNO

Delta soj korona virusa u Srbiji potvrđen kod dve osobe koje su u okviru jedne grupe od 20 planinara boravili u Rusiji i vratili se u Srbiju.

Delta soj korona virusa utvrđen je kod dva državljanina Srbije koji su se nedavno vratili sa planinarenja iz Rusije. Oba pacijenta su mlađe osobe i nisu vakcinisani. Virusološkinja Tanja Jovanović, profesorka Medicinskog fakulteta i članica Kriznog štaba, kaže da je delta varijanta zaraznija i da daje drugačije simptome od prethodnih sojeva virusa.

Tanja Jovanović rekla je delta soj korona virusa u Srbiji potvrđen kod dve osobe koje su u okviru jedne grupe od 20 planinara boravili u Rusiji i vratili se u Srbiju.

Prema njenim rečima, oni su po povratku ispoljili simptome korona virusa, a njihovi nalazi analizirani su u Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu i pokazalo se da je reč o delta soju virusa.

- Mladić koji je razvio nešto težu kliničku sliku u odnosu na drugu osobu koja ima umor, zamaranje, jeste gojazna osoba, pa je bilo za očekivati da će imati težu sliku - navela je virusološkinja, dodajući da će i ostali putnici biti testirani kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

Jovanovićeva je rekla da delta varijanta virusa jeste promenjena - zaraznija je, lakše se širi, a napada i mlađe osobe, daje kliničku sliku koja je nešto malo izmenjena u odnosu na prethodne sojeve.

- Obično kod mlađih daje sliku vrlo teške prehlade, ne mora biti simptoma gubljenja mirisa i ukusa, ali može dovesti do teške forme koja zahteva hospitalizaciju - navela je Jovanovićeva ističući da se kao simptomi javljaju kijavica, bol u grlu, glavobolja.

Foto: Tanjug/Darko Vojinović

Jesu li vakcine u Srbiji efikasne protiv delta soja?

Osobe iz Srbije kod kojih je detektovan delta soj nisu vakcinisane.

- Ako putujete, vakcinišite se kako ne biste imali probleme i u našu zemlju unosili novu varijantu virusa - poručila je virusološkinja.

Navela je da su sve vakcine registrovane u Srbiji vrlo efikasne i pružaju vrlo visoku zaštitu od oboljevanja od novog soja korona virusa. Od 60 do 80 odsto štite od zaražavanja, kaže Jovanovićeva.

- Virus se menja a ono što je specifično je da je otporniji na više temperature u odnosu na druge varijante, pogađa mladu populaciju. Pretpostavljam da će Krizni štab uzeti u razmatranje aspekte novog soja i da će doći do revizije epidemioloških mera. One su sve vreme na snazi i važno je poštovanje tih mera - napomenula je virusološkinja i članica Kriznog štaba.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Da li će se davati treća doza?

Kada je reč o davanju treće doze vakcine protiv koronavirusa, Jovanovićeva je rekla da postoje tri aspekta u toj priči.

Prvi se odnosi na osobe koje su rezistentne na vakcine, koje su vakcinisane a nisu razvile imunitet, ni ćelijski ni humoralni. Postavalja se, kaže, pitanje, da li im dati drugi tip vakcine kako bi se proverilo da li će ragovati.

Drugi aspekt je, navodi Jovanovićeva, da li nove varijente nose rizik za efikasnost samog vakcinalnog imuniteta.

- Pitanje je kako će se virus menjati, još nijedna zemlja nema kolektivni imunitet i pitanje je da li će se priča o koroni završiti na ovoj varijanti - navela je virusološkinja.

Treći aspekt je, kaže, da li će imunitet nakon davanja vakcine biti dugotrajan i hoće li biti potrebna još jedna doza vakcine kao stimulacija za imunitet.

- Mislim da će se virus i dalje menjati i da ćemo morati da primimo revidiranu vakcinu, jer su sve vakcine napravljene za vuhansku varijantu. Nove varijante zabrinjavaju, delimično utiču i na efikasnost terapije i malo na efikasnost vakcine, sigurna sam da ćemo morati da imamo sezonsku vakcinu protiv kovida-19 - naglasila je Jovanovićeva.

Ukazala je da više od 99 odsto pacijenata u bolnicama nije vakcinisano.

- Vakcina je moćno sredstvo da zaustavimo dalje širenje virusa. Sve je na nama, da li ćemo poštovati mere i završiti masovnu vakcinaciju. Ako postignemo kolektivni imunitet, nećemo imati problema sa novom varijantom virusa - navela je Jovanovićeva.

Autor:

#Simptomi

#delta soj

#koronavirus

#vakcinacija