AKTUELNO

Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma koronavirusa povećava, između ostalog koronavirus zahvata i kožu i kosu. Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku kliničku sliku praćenu visokom febrilnošću (visokom temperaturom).

- Dosadašnje studije pokazuju da se gubitak kose javlja kod oko 30% pacijenata koji su preležali, uglavnom kod onih sa težom kliničkom slikom. Još nema jasnih zaključaka zašto dolazi do gubitka kose odnosno kojim tačno mehaniznom. Nama se svakodnevno javljaju pacijenti zabrinuti za gubitak kose, čiji gubitak dodatno pojačava brigu i stres. Sam stres, briga, neizvesnost, kao i ostali socijalni i ekonomski faktori su dovoljan okidač za gubitak kose čak i kod osoba koje nisu bile inficirane virusom - piše dr Dragana Petrović Popović, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Foto: Pexels

Šta je okidač za opadanje kose?

Tačna povezanost korone i gubitka kose jos uvek nije potpuno istražena, ali se pretpostavlja da su virus i visoko febrilno stanje okidač uvođena dlake u telogenu fazu koj predstavlja fazu opadanja kose u kojoj se u normalnim okolnostima kod zdrave osobe nalazi oko 10% dlaka, i tada imamo normalan gubitak od oko 50-100 dlaka dnevno i svaka izgubljena dlaka blagovremeno biva zamenjena drugom koja iz faze mirovanja prelazi u fazu rasta. Kod pacijenata koji su preležali Kovid 19 broj dlaka koji se nalazi u fazi padanja dostiže oko 30-50% dlaka i tako dolazi do difuznog gubitka kose.

Dosadašnji slučajevi su pokazali da do gubitka kose dolazi oko 3-4 meseca nakon infekcije virusom, nešto ređe se to događa odmah nakon infekcije virusom izuzetno retko još za vreme trajanja drugih simptoma.

- Dosadašnje studije pokazuju da se gubitak kose javlja kod oko 30% pacijenata koji su preležali Covid, uglavnom kod onih sa težom kliničkom slikom. Još nema jasnih zaključaka zašto dolazi do gubitka kose odnosno kojim tačno mehaniznom. Nama se svakodnevno javljaju pacijenti zabrinuti za gubitak kose, čiji gubitak dodatno pojačava brigu i stres. Sam stres, briga, neizvesnost, kao i ostali socijalni i ekonomski faktori su dovoljan okidač za gubitak kose čak i kod osoba koje nisu bile inficirane virusom Covid 19 - piše dr Dragana Petrović Popović, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Foto: Unsplash.com

Šta je okidač za opadanje kose?

Tačna povezanost koronavirusa i gubitka kose jos uvek nije potpuno istražena, ali se pretpostavlja da su virus i visoko febrilno stanje okidač uvođena dlake u telogenu fazu koj predstavlja fazu opadanja kose u kojoj se u normalnim okolnostima kod zdrave osobe nalazi oko 10% dlaka, i tada imamo normalan gubitak od oko 50-100 dlaka dnevno i svaka izgubljena dlaka blagovremeno biva zamenjena drugom koja iz faze mirovanja prelazi u fazu rasta. Kod pacijenata koji su preležali koronu, broj dlaka koji se nalazi u fazi padanja dostiže oko 30-50% dlaka i tako dolazi do difuznog gubitka kose.

Dosadjašnji slučajevi su pokazali da do gubitka kose dolazi oko 3-4 meseca nakon infekcije virusom, nešto ređe se to događa odmah nakon infekcije virusom izuzetno retko još za vreme trajanja drugih simptoma koronavirusa.

Pacijenit najčešće sami primete da je opadanje kose značajnije od uobičajenog, ali preciznije govereći je to stanje kada je gubitak veći ili značajno veći od sto dlaka dnevno. Pacijenti ovu pojavu opisuju kao klupko dlaka, puna četka ili češalj ili puna šaka dlaka prilikom prolaska rukom kroz kosu ili nakon češljanja ili puno dlaka koje ostaju iz njih na fotelji, stolici, jastučnici.

Koliko traje ovo stanje?

Dosadašnja iskustva su pokazala da ovo stanje traje oko 2 do 3 meseca i da je potpuno reverzibilno tačnije da kosa nakon tog perioda ponovo počinje da raste. Zato je jako bitno da se pacijenti sa ovim problemom odmah na početku jave lekaru koji će im objasniti tok i ishod ove vrste gubitka kose i tako umanjiti dodatni stres i brigu jer u početku pacijenti imaju utisak da će potpuno ostati bez kose.

Potrebno je prekonstolisati krvnu sliku i biohemiju, posebno vrednosti gvožđa i Vitamina D, takođe je potrebna uravnotežena ishrana najpre zbog oporavka celog organizma nakon preležane infekcije. Potrebna je i pravilna dijagnostika jer osim ove vrste gubitka kose postoje i drugi uzroci i razlozi koje pravilnom dijagnostikom isključuje lekar ili u slučaju otkivanja drugog uzroka gubitka kose pristupa adekvatnom lečenju.

Autor: Pink.rs

#Kosa