AKTUELNO

Direktorka instituta za rehabilitaciju Selters dr Snežana Kostić i pedijatar pulmolog dr Saša Milićević su ovog jutra za Pink govorili o trendu opadanja koronavirusa, dotakavši se i narednog talasa, koji se očekuje tokom naredne jeseni.

Povodom navoda da se na jesen očekuje naredni talas koronavirusa, Milićević ističe da je obzirom na sticanje imuniteta građana, mala verovatnoća da će talas biti agresivan.

 - Male su šanse da talas bude agresivan. Mutiran može da bude opasan, postoje informacije za taj indijski soj, svaki deo sveta ima svoje varijante. Da, virus će mutirati, ali neće praviti neki veliki problem - rekao je Milićević. 

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o običnom sezonskom gripu i koronavirusu kod dece, Milićević podvlači da je razlika u simptomima mala, ali da se na osnovu telesne temperature najpre utvrdi da li se radi o kovid infekciji.

- Simptomi su slični. Ako neko dete ima curenje nosića, malo je malaksalo, ako kašlje, ako ga svrbe okice, to može da znači da je alergija, ali može da znači da je infekcija. Možda da se razlikuje samo po temperaturi. Ta tenzija sada opada, ali je to i daje glavno pitanje koje se postavlja - objasnio je Milićević. 

Dr Krstić se prisetila ulaženja i izlaženja iz kovid sistema, istakavši da su zima i jesen biti najgori po pitanju situacije sa pacijentima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo tri puta izlazili i ulazili u kovid sistem. Zima je bila najgora, oktobar i novembar. Mi smo na početku bili zaduženi za te neke blaže simptome, a jesen i zima su bili strašni, tada su kod nas dolazili i oni koji nisu bili predviđeni za lečenje kod nas.  Priča sa zaražavanjem zdravstevih radnika ostaje nedokučiva. Vi tu ne možete da znate, koliko je ljudi dobilo koronu, a čuvali su se, pa su se zarazili - rekla je Kostić.

Ona dodaje da se banja, koja je nedaleko od prestonice bavi svim oblicima rehabilitacije, dodavši da su i postkovid pacijenti snabdeveni adekvatnom rehabilitacijom.

- Banja u okviru instituta za rehabilitaciju se bavi svim oblastima rehabilitacije. Neurološka je dominantna je zat,o što smo blizu Kliničkog centra. Mi imamo i hotelski deo, dolaze i postkovid pacijenti, i njima je omogućena rehabilitacija - dodala je Kostić povodom rehabilitacionog centra - dodala je Kostić.