AKTUELNO

Putovanja uz takozvani zeleni sertifikat biće dozvoljena i za državljane trećih zemalja, u koje spada i Srbija.

Građanima Srbije od 1. jula biće dozvoljeno putovanje u sve zemlje Evropske unije ukoliko imaju potvrdu o vakcinaciji.Kako se unutar granica ove zajednice očekuje putovanje uz takozvani zeleni sertifikat od 1. jula, prema najavama iz Brisela, to će biti dozvoljeno i za državljane trećih zemalja, u koje spada i Srbija.

Ministarka turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže za Informer da je država već pokrenula inicijative za potpisivanje više bilateralnih sporazuma koji bi olakšali turističku razmenu i druga putovanja građana i pre 1. jula. - Sporazume o međusobnom priznavanju sertifikata trenutno imamo sa Grčkom, Turskom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a pregovori sa mnogim drugim zemljama su u toku.

Naš cilj je da pre svega olakšamo kretanje građana u zemlje regiona i, naravno, Evropske unije, i u tom smislu očekujemo i izjašnjavanje EU o digitalnim sertifikatima koji podrazumevaju potvrdu o vakcinaciji, potvrdu o negativnom rezultatu testa ili o antitelima nakon oporavka od kovida-19. Budući da smo među liderima u vakcinaciji, očekujemo da će naši građani vrlo brzo moći da biraju bilo koju destinaciju za svoje putovanje - istakla je Matićeva.

Za povratak u zemlju avionom treba PCR

Za povratak u zemlju avionom treba PCR

Mnogi turisti koji su već putovali avionom u inostranstvo navode da avio-kompanije zahtevaju da se svakako ima PCR test pri povratku u zemlju. Ističu da, bez obzira na to kako ste otputovali, avio-kompanije insistiraju da ne možete ući u avion ako nemate negativan PCR test.

Evropska komisija ostavila je svakoj zemlji članici da odluči pojedinačno kako će se putovati, pa tako Srbi već mogu da uđu u Grčku, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Bugarsku bez obzira na vakcinu koju su primili ili uz negativan PCR test. U zapadnu Evropu se još ne može turistički, ali očekuje se da će to biti moguće od 1. jula.

Da bi se granice što pre otvorile za slobodna putovanja, turistički radnici iz EU poručuju da treba požuriti sa primenom sertifikata već u junu. Svima je želja da letnja sezona počne što pre kako bi se turistički sektor ove godine makar malo spasao.

- Više od 60 turističkih organizacija u Evropi pozvalo je države članice EU da što skorije primene u praksi dogovorene digitalne kovid sertifikate. Savez Evropskog turističkog manifesta očekuje da će sertifikati biti u primeni i pre 1. jula, kada bi zvanično trebalo da stupe na snagu širom EU, jer je to svima u interesu - navodi se u saopštenju turističkih radnika.

Iz zemalja u okruženju ne morate u karantin

Pri povratku u Srbiju na granici možete pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati, a ukoliko nemate PCR test, obavezna je samoizolacija u narednih deset dana. Ipak, negativan PCR test i izolacija nisu potrebni ukoliko dolazite iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske.

Evropska komisija pozvala je države članice da što pre pripreme logistiku za izdavanje i prepoznavanje sertifikata izdatih širom EU. U sertifikatu, koji će nacionalne vlasti izdavati u digitalnom ili papirnom formatu, biće navedeno da li je neko vakcinisan, da li ima skoriji negativni PCR test ili je privremeno imun nakon oporavka od infekcije.

Kada su u pitanju sertifikati koje izdaju treće zemlje, uključujući i Srbiju, u Briselu navode da će se voditi pojedinačni razgovori o međusobnom "prepoznavanju" sertifikata, a da je u međuvremenu predloženo zemljama članicama da prihvate dokaze o vakcinaciji građana trećih zemlja.

GDE I KAKO ZA SADA MOŽEMO DA PUTUJEMO:

BUGARSKA potvrda o potpunoj vakcinaciji, PCR test ne stariji od 72 sata, ili negativni antigenski test ne stariji od 48 sati

MAĐARSKA potvrda o završenoj vakcinaciji

SLOVENIJA PCR test ili potvrda o vakcinaciji

GRČKA PLF obrazac, PCR test ne stariji od 72 sata (oslobođena su deca do 5 godina starosti) ili potvrda o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku

HRVATSKA PCR ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati, ili potvrda o vakcinaciji

AUSTRIJA Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju, osim ljudi koji imaju imaju stalni boravak

ŠVAJCARSKA Naši državljani ne mogu da uđu u Švajcarsku osim onih koji imaju regulisani boravak

NEMAČKA Državljani Srbije mogu putovati u Nemačku ukoliko imaju boravišnu dozvolu u Nemačkoj, nacionalnu D vizu ili boravišnu dozvolu u drugoj državi članici EU

ITALIJA Državljani Srbije ne mogu da uđu u Italiju u turističke svrhe.

Ulazak iz Srbije u Italiju dozvoljen je samo u određenim slučajevima: poslovni i zdravstveni razlozi, školovanje

TURSKA PCR test ne stariji od 72 sata, potvrda o potpunoj vakcinaciji (za sve starije od šest godina)

EGIPAT PCR test

SLOBODAN ULAZAK Crna Gora, BiH, Albanija i Severna Makedonija

#koronavirus

#putovanje

#testovi