AKTUELNO

Republikanci u Komitetu za bezbednost u predstavničkom domu Kongresa tvrde da postoje veoma opipljivi dokazi da je koronavirus iscurio iz laboratorije u Vuhanu, kao i da je američka vlada “možda finansirala ili učestvovala u istraživanjima, koja su dovela do ovog scenarija”, navode strani mediji.

Republikanac Devin Nunes, koji je uvaženi član panela, i drugi republikanci iz komiteta sačinili su izveštaj, u koji su strani mediji imali uvid, u kom se navodi da je ključno da zdravstveni stručnjaci i vladini zvaničnici saznaju kako je virus nastao kako bi se sprečile buduće pandemije.

Napori međunarodnih institucija da otkriju istinitu priču o virusu bile su usporene zbog nedostatka saradnje od strane Narodne Republike Kine. Ipak, postoje dokazi koji govore u prilog tome da je koronavirus procurio iz Instituta za virusologiju u Vuhanu – stoji u izveštaju.

Navode i da je Kina ranije “beležila curenja i laboratorije, koja su dovodila do zaraze” i da su na to upozoravale američke diplomate u Kini još 2017. godine.

U izveštaju se navodi i da su u laboratoriji u Vuhanu vršena “opasna istraživanja” na koronavirusima bez poštovanja bezbednosnih protokola, što je dovelo do rizika da dođe do slučajnog širenja zaraze.

Republikanci su u izveštaju naveli da se i nekoliko naučnika u laboratoriji u Vuhanu razbolelo od simptoma sličnih kovid-19 još u jesen 2019. godine. Navode i da je “kineska vojska umešana u laboratoriju”.

Foto: Pixabay.com

S druge strane, malo je dokaza koji podržavaju tvrdnju Narodne Republike Kine da je kovid-19 prirodna pojava, koja je prešla sa životinje na čoveka – stoji u izveštaju.

Ističu i da “kineske vlasti nisu uspele da izoluju životinju koja je prenela virus na ljude, što je ključno da bi se dokazala teorija o prenosu sa životinje na čoveka”. Štaviše, u izveštaju se pominje da “postoje jasni znaci da su američke agencije i akademske institucije možda finansirale i sarađivale u istraživanju Gain of Function” u laboratoriji u Vuhanu.

Dalje se tvrdi da je “istraživanje objavljeno čak i nakon što je američka vlada pauzirala takvu vrstu ispitivanja u SAD zbog etičke zabrinutosti za njihovu primenljivosti u biološkom ratu i njihovog potencijala da slučajno pokrene pandemiju“.

Da bi zaštitili građane od novih pandemija, američka vlada mora da izvrši veći pritisak na Kinu da dozvoli punu i kredibilnu istragu o poreklu pandemije kovida-19 i da dozvole istragu jer je verovatno da je virus procurio iz laboratorije – navodi se u izveštaju.
Takođe, američka vlada mora da pruži uvid u podatke o svakoj američkoj saradnji sa laboratorijom u Vuhanu oko koronavirusa, uključujući i podršku na projektima kroz vladine fondove – ističe se u izveštaju, a prenose strani mediji.

Nunes i drugi republikanski članovi panela objavili su izveštaj i pismo predsedniku Bajdenu i direktorki Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns, u kojima su ih okrivili što nisu „bili predvidljivi“ oko toga „koji procesi su preduzeti da bi se dale naizgled merodavne izjave početkom pandemije o poreklu virusa – te da su ti zaključci sada pod znakom pitanja.“

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Strahinja Aćimović

Republikanci žele da obaveštajna zajednica objavi sve podatke o poreklu koronavirusa, uključujući i sve izveštaje o mogućoj „saradnji“ između laboratorije Vuhan i kineske vojske.

Zahtevali su od bezbednosnih službi da objave sve podatke koje imaju o poreklu koronavirusu, uključujući i izveštaje o mogućoj saradnji između kineske vojske i laboratorije u Vuhanu.

Zahtevaju da odgovore dobiju do 31. maja.