AKTUELNO

Australijski i američki istraživači razvili su eksperimentalnu antivirusnu terapiju za direktno lečenje Kovida-19. Istraživanje je sproveo internacionalni tim sačinjen od stručnjaka iz Menzies zdravstvenog instituta u Kvinslendu, sa Univerziteta Griffith i iz Centra nade - centra za istraživanje i lečenje raka, dijabetesa i drugih bolesti opasnih po život.

Oni su koristili RNK tehnologiju za utišavanje gena nazvanu siRNA tako da direktno napadaju genom virusa, što sprečava replikaciju virusa. Lipidne nanočestice slale bi siRNA u pluća, odnosno kritično mesto infekcije, piše australijski magazin "Hospital health".

Istraživanje, koje je objavljeno u magazinu "Molecular Therapy", sprovedeno je na miševima zaraženim korona virusom, a ukazuje na to da bi nanočestice siRNA mogle da se razviju u terapiju za lečenje kovid pacijenata.

Foto: Tanjug AP/Luca Bruno

"Lečenje ovom tehnologijom smanjeje virusno opterećenje za 99, 9 odsto. Kod miševa se povećao broj preživelih i onih koji su se izborili sa infekcijom. Čak, kod lečenih preživelih miševa nije mogao da se nađe trag virusa u plućima", rekao je profesor Nigel MekMilan, jedan od naučnika koji su predvodili ispitivanje.

Takođe, istraživači poručuju da je lek dizajniran za borbu protiv korona virusa SARS-CoV-2, ali i "bilo koju drugu njegovu varijantu" koja bi eventualno mogla da se pojavi.

"Dokazali smo i da su ove nanočestice stabilne na 4 °C tokom 12 meseci, a na sobnoj temperaturi duže od mesec dana, što znači da bi ovaj lek mogao da se koristi i u okruženjima sa malim resursima za lečenje zaraženih pacijenata", ističe MekMilan.

Ovaj stručnjak je delovanje novog leka slikovito opisao kao "traži i uništi".

"Uništava virusni genom, pa virusne čestice više ne mogu da se razvijaju. Nanočestice u organizmu kreću u svojevrsnu potragu za česticama virusa, pa ih uništavaju poput projektila s infracrvenim zračenjem koji reaguje na toplinu", pojasnio je MekMilan.