AKTUELNO

U Srbiju je jutros stigla nova isporuka vakcina Astrazeneka, od 120.000 doza, u okviru Covax mehanizma.

Ministar Zlatibor Lončar ističe da građani ne treba da strahuju, i da će biti dovoljno vakcina za sve.

Foto: Tanjug

- Želim da se zahvalim ljudima iz UNICEF - a i svima koji su učestvovali u ovom projektu. To je 120.000 vakcina, one će od sutra biti na raspolaganju, a oni koji su primili prvu dozu, dobiće drugu. Nema razloga za zabrinutost, imamo dovoljno Astrazeneka vakcina za sve - rekao je ministar Lončar.

- Želim samo da podsetim, da smo mi već u maju i junu 2020. godine uplatili 2 miliona evra u razvoj ove vakcine, i da smo u ovom delu Evrope dali najviše novca za to - dodao je Lončar podsećajući na novac koji je upućen za razvoj vakcine.

Foto: Tanjug

Ljudi, vakcinišite se, nemojte nasedati na priče da vakcine ne valjaju. One vakcine koje se primenjuju u Srbiji su dobre vakcine. Astrazeneka se najviše upotrebljava na svetu - savetovao je ministar sve građane Srbije.

Ivanuša ističe da je važno, što Srbija vakcinaciju sprovodi, kako po velikim gradovima, tako i po ruralnim mestima.

- Ovaj sistem u Srbiji odlično radi. Od velikih gradova pa sve do sela u ruralnom području. Vidimo i u svetu, pa i ovde, kako masovna vakcinacija može imati bitan uticaj na tok epidemije, i kako nas vakcinacija može vratiti u normalan život. Drago mi je da je Srbija primila drugu pošiljku od Covaxa. Pozivam ljude da se vakcinišu - apelovao je Ivanuša.

Foto: Tanjug

Njih je dočekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša i direktorka UNICEF-a u Srbiji Dajana Kostadinova.

Avion sa vakcinama je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" sleteo oko 8 sati.

Foto: Tanjug