AKTUELNO

Devojčica rođena u kraljevačkom porodilištu pre sedam dana pozitivna je na korona virus i u teškom je stanju, potvrdila je za Tanjug pedijatar Dragana Savić, iz Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Kragujevac i rekla da se u ovom trenutku lekari bore sa plućnom hipertenzijom koja je ugrožava.

- Beba je iz kraljevačkog porodilišta primljena u subotu rano ujutru. Kovid pozitivna je bila kod njih u porodilištu, antigenski test je kod nas takođe bio pozitivan, urađen je i PCR test koji pokazao pozitivan rezultat. Beba je relativno stabilna bila prvih dana, a onda je od trećeg dana života na mehaničkoj ventilaciji", rekla je dr Savić.

Ona je rekla da se beba nalazi na intenzivnoj nezi i da prima terapiju.

Prema rečima doktorke Savić beba je odmah nakon rođenja, posle tri sata, počela da iskazuje simptome infekcije korona virusa.

-Već nakon tri sata od rođenja beba je počela respiratorno da se pogoršava, dobila je visoku temperaturu, urađen je antigenski test po protokolu i prebačena kod nas radi daljeg lečenja i praćenja - rekla je dr Savić.

Kako je doktorka Savić rekla, pretpostavlja se da je infekcija nastala još dok je beba bila u stomaku, s obzirom na to da je već u trećem satu pokazala simptome kovid infekcije.

-Mama je bila pozitivna takođe, ali bez kliničke simptomatologije. Beba je, na žalost, razvila tešku i ozbiljnu kliničku sliku, tako da je verovatno, ona teorija da ne postoji ili je smanjen rizik od prenosa, ovim opovrgnuta - zaključila je dr Savić.

#Beba

#Zdravstveno stanje

#novorođenče