AKTUELNO

Prvo istraživanje britanskih naučnika koje je direktno upoređivalo imuni odgovor kod vakcina Fajzer i AstraZeneka utvrdilo je sličan nivo stvaranja antitela i nešto jači odgovor kada su u pitanju T-ćelije kod osoba koje su primile britansku vakcinu, saopšteno je danas.

Britanski naučnici saopštili su da je u studiji, koja je utvrđivala razlike u imunom odgovoru na Fajzerovu i vakcinu protiv Kovid-19 kompanije AstraZeneka, utvrđeno da obe izazivaju slično snažnu reakciju u stvaranju antitela kod osoba preko 80 godina starosti nakon primljene prve doze.

Agencija navodi da je istraživanje takođe otkrilo da je važna komponenta imunološkog sistema, poznata kao T-ćelije, pokazala jači odgovor kod onih koji su dobili vakcinu AstraZeneka nego kod onih koji su dobili Fajzer, za šta naučnici smatraju da je podatak koji treba dalje proučavati, prenosi Tanjug.

Šta su T-ćelije?

T-ćelije su vrsta imunoloških ćelija, čija je glavna svrha identifikacija i uklanjanje napadajućih patogena ili zaraženih ćelija.

To čine pomoću proteina na svojoj površini, koji se mogu vezati za proteine na površini patogena. Svaka T-ćelija je visoko specifična – postoje milijarde mogućih verzija ovih površinskih proteina, koji mogu da prepoznaju različite delove patogena.

Budući da T-ćelije (T limfociti) mogu godinama da cirkulišu u krvi nakon infekcije, one takođe doprinose „dugotrajnoj memoriji“ imunološkog sistema i omogućavaju mu brži i efikasniji odgovor kada je izložen starom neprijatelju.

Otuda je značaj T memorijskih ćelija u borbi protiv ponovljenih infekcija, izuzetno značajan.

#Astrazeneka

#Vakcina

#fazjer