AKTUELNO

Krizni štab odlučio je da se tržni centri ponovo otvore, ali ova odluka ipak ne znači da će posetioci moći da uživaju u svim sadržajima koje ovi objekti nude.

Prema odluci Kriznog štaba, tržni centri ponovo će otvoriti vrata kupcima sutra, 12. aprila, sa radnim vremenom do 22 sata. Kao i do sada, maske će biti obavezne za sve posetioce, ali i za zaposlene.

Ipak, do daljeg neće biti otvoreni ugostiteljski objekti unutar tržnih centara, što znači da kafići i restorani neće moći da primaju goste.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Kada bi to moglo da se dogodi? Ako se nastavi pad broja zaraženih, možda bi sledeće nedelje moglo da se razgovara o otvaranju unutrašnjosti lokala. To je potvrdio i epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

- Tržni centri mogu da rade od ponedeljka. I dalje ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti koji su u zatvorenom prostoru. Nadamo se da ćemo i o tome moći da razmišljamo sledeće nedelje - naveo je on nakon sednice Kriznog štaba.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Prema ranijim najavama, datum kada bi unutrašnjost ugostiteljskih objekata mogao da bude otvoren je 19. april, međutim, ta odluka na Štabu nije doneta.

Podsetimo, bašte ugostiteljskih objekata počele su da rade pre nepunih nedelju dana ali uz posebna epidemiološka pravila. 

Tako je u baštama lokala dozvoljeno da za istim stolom bude najviše petoro ljudi. Obavezan je razmak od dva metra među ljudima što znači da ako odete u paru na piće, morate da sedite isključivo jedni preko puta drugih, uz uslov da je razmak dva metra.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Takođe, maska je obavezna i za stolom. One će morati da se nose i dok se čeka na porudžbinu, ali i u periodu dok ne konzumirate hranu i piće.

Oni koji su primili obe doze vakcine u ugostiteljskim objektima će morati da se ponašaju potpuno isto kao i oni koji nisu vakcinisani, nema razlike.

I ako su sada malo relaksirane mere, živa muzika je u ugostiteljskim objektima, ali i baštama i dalje zabranjena. 

#Tržni centar