AKTUELNO

Zdravstveni radnici u Srbiji biće, izgleda, kao i njihove kolege u Italiji, u obavezi da se vakcinišu protiv kovida 19.

Još se ne zna da li će i potencijalne sankcije za one koje odbiju da zavrnu rukav biti iste kao za lekare i farmaceute u zemlji na Apeninskom ostrvu, kojima je predočeno da će oni koji budu odbili antikovid zaštitu biti suspendovani bez naknade do kraja godine. Stav Republičke stručne komisije je da imunizacija zdravstvenih radnika treba da bude obavezna, ali takva inicijativa mora da prođe proceduru.

Naime RSK bi predlog prvo trebalo da uputi Institutu "Batut", a da se to kasnije u Vladi Srbije i pravno reguliše. Nadležnu komisiju vodi dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti UKCS, koji se i lično zalaže da vakcinacija za medicinare bude obavezna. Ujedno je to stav i svih upravnika kovid-bolnica, koji su izneli na jednom od redovnih sastanaka sa ministrom zdravlja.

Uvođenje obavezne vakcinacije za medicinare, svakako, ne bi bilo presedan, jer su oni već po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti obavezni da se vakcinišu protiv gripa. I Evropski sud za ljudska prava presudio je juče da je obavezna vakcinacija legalna i da će možda biti neophodna u demokratskim društvima.

Iako je presuda usledila nakon zaključka žalbe koju su neke češke porodice podnele sudu zbog obavezne vakcinacije dece, mogla bi da se primeni i na vakcine za suzbijanje pandemije kovida. Kako je objavljeno, ova presuda Evropskog suda stvorila je presedan po kome obavezna vakcinacija ne sme biti u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, što ne znači da će evropske zemlje primorati građane da se vakcinišu, ali bi, u slučaju da to učine, ta odluka u očima suda verovatno bila legalna.

Iako pandemiju kovida, izgleda, može da zaustavi samo visok obuhvat imunizacijom, ne manji od 80 odsto svetske populacije, globalno se ne nameće obavezna vakcinacija opšte populacije, ali zdravstveni sistemi prenapregnuti zbog velikog broja kovid pacijenata, očigledno više ne mogu da dozvole "ispadanja medicinara iz stroja" zbog infekcije koronom.

Brnabić: Odlično interesovanje

Premijerka Ana Brnabić istakla je da u Srbiji ne postoji potreba za uvođenjem obavezne vakcinacije stanovništva i kazala da ona teče odlično i da je interesovanje ljudi ogromno, mnogo bolje nego u naprednijim evropskim društvima. Ocenila je da su građani Srbije pokazali da su odgovorni i dodala da se preko e-uprave dnevno prijavi 10.000 do 20.000 ljudi. Premijerka je rekla i da je Vlada Srbije odlučila da još 10.000 vakcina pokloni gradu Sarajevu.

Predlog struke o uvođenju obavezne vakcinacije za medicinare podržava i resorni ministar Zlatibor Lončar:

Nema logike da lekar ili medicinska sestra kažu da su dobili koronu, jer mogu da se vakcinišu, i da dobijaju nadoknadu za bolovanje u visini 100 odsto zarad.

- To je bilo opravdano u situaciji kada nije bilo vakcina. Mislim da će republička komisija, u kojoj su najeminentniji stručnjaci, doneti odluku. Uvek ću biti uz struku i da spasavam živote, a boriću se protiv onih koji su vakcinisani i koji su zahvaljujući tome dobro, a šire laži i paniku o vakcinama - naveo je Lončar.

#koronavirus

#vakcinacija