AKTUELNO

Prema pisanju Blumberga Srbija bi mogla da bude lider u Evropi po broju vakcinisanih i da izađe iz pandemije za 5 meseci. I zato su u Univerzitetskom klinickom centru u Nisu, kako bi se sto pre doslo do kolektivnog imuniteta, odlucili da od ove subote organizuju vakcinaciju svih osetljivih grupa.

Tako da ce svi oni koji su iz nekih razloga vraćeni sa vakcinalnih punktova ili su se plašili da se vakcinišu moci to da ucine tako sto ce se prijaviti na broj telefona 066/8051-547, a uz nadzor medicinskog osoblja Urgentnog centra.

Ovim povodom razgovarali smo i sa doktorom Radmilom Jankovićem, zamenikom direktora u UKC Niš, koji je dao pozitivne prognoze kada je u pitanju izlazak Srbije iz pandemije.

- Ja se moram složiti sa pisanjem Blumerga, bez obzira što je bila dramatična situacija u martu i aprilu ukoliko nastavimo ovako to mora ići jedno sa drugim. Verujem da je i ljudima dosta svega i da jedva čekaju da se sve završi - kaže doktor Janković i navodi da je najvažnije da se ljudima razjasne sve dileme i promeni pristup kada je vakcinacija u pitanju.

- Ljudima treba prići na jedan topao i razuman način i siguran sam da oni nisu protiv vakcinacije, te da su bombardovani raznim informacijama koje treba da obrade. Moramo da pokušamo da definišemo sve dileme koje građani imaju - jasan je dr Janković.

- Mslim da ako spustimo loptu i krenemo sa takvim pristupom, građani će steći poverenje i kada budemo imali oko 4.500.000 revakcinisanih i onih sa stečenim imunitetom, možemo oćekivati da pritisak virusa bude mnogo manji - navodi doktor i dodaje da ćemo tada znati šta nam je činiti i kako da se postavimo prema virusu.

On je naveo da je optimista kada je u pitanju izlazak Srbije iz pandemije za pet meseci, te da kada je virus stavljen pod kontrolu, on će i početi da se smiruje.

#Radmilo Janković

#koronavirus