AKTUELNO

U Srbiji se u proseku dnevno daje 53.571 doza vakcina protiv koronavirusa i, ukoliko naša zemlja nastavi ovim tempom, za samo pet meseci biće vakcinisano 75 odsto građana što će značiti i pobedu nad ovom pošasti koja nas je zadesila, pokazuje istraživanje koje je sprovela američka agencija Blumberg!

Prema ovom istraživanju lider smo u regionu, a iza nas su bogate zemlje poput Francuske, Nemačke, Španije, Norveške, Italije i Kanade koje će se još mesecima posle nas boriti sa koronavirusom!

Koliko se dobro Srbija snašla u globalnoj trci za vakcine da bi spasla živote ljudi, pokazuju podaci Blumberga prema kojima će Norveškoj, gde je stopa vakcinacije 14.598 doza dnevno, biti potrebno čak 16 meseci da vakciniše 75 odsto građana, Nemačkoj i Španiji, ukoliko ne ubrzaju tempo, biće potrebno godinu dana, Italiji 11 meseci... Evropskoj uniji će, generalno gledajući, biti potrebno godinu dana da vakiciše taj procenat stanovnika.

Foto: Tanjug /Strahinja Aćimović

U regionu će iz krize, nakon Srbije, najpre izaći Slovenija, kojoj će trebati 10 meseci, Crna Gora će vakcinisati 75 odsto građana tek za 15 meseci, Hrvatska za 16, dok će Severnoj Makedoniji po trenutnom stanju biti potrebno čak više od 10 godina. Za BiH nema podataka i niko ne zna kada će oni i čemu da se nadaju!

Odlične rezultate, sa druge strane, postiže SAD, koja će pomenuti procenat dostići za tri meseca, kao i UAE i Mađarska kojima se predviđa da će za četiri meseca okončati agoniju. Velika Britanija i Izrael će, kao i Srbija, sa vakcinacijom završiti za pet meseci.