AKTUELNO

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" doktorka Verica Jovanović ističe da se sa koronavirusom bori ceo svet, i da je to postao globalni problem, ali i da je tim epidemiologa spreman za narednu sezonu kada su u pitanju virusi.

Jovanović ističe da je koronavirus naspram sezonskog gripa uzeo primat, te da se ostali virusi ove godine nisu ni pojavljivali. Kako Jovanović ističe za TV Vesti, prevencija protiv kovida znatno je doprinela zaštiti od ostalih virusa.

Preventivne mere, nošenje maski i ostala sredstva zaštite, doprinela su tome da se sezonski grip ne pojavi. Bilo je nekih respiratornih infekcija, koje su bile retke. Sve to može da se pokaže našim reakcijama, mi od oktobra nismo imali osobe sa viskom temperaturom i kijavicom u ambulantama. Koronavirus je dominirao. Kako je dominirao ostaje za celokupnu javnost da razmišlja. Laboratorijski nijedan drugi virus gripa nije potvrđen. Očekuje se do kraja marta da se pojavi, ali došlo je i do nekih poremećaja, ne očekujemo ga u ovoj sezoni - rekla je Jovanović za TV Vesti.

Foto: TV Vesti

Jovanović otkriva da je tim epidemiologa uveliko pripremio plan za narednu sezonu, te da je bitno,da se vakcinacija nastavi u istom ritmu.

Tokom ove godine sačinili smo plan, jer u narednoj sezoni protiv gripa koja se očekuje u oktobru ili novembru, proces imunizacije se očekuje. Koji će virus biti dominantniji ne znamo. Nadamo se da će naredne sezone da se upozna. Ne može se predvideti, a naš zadatak je da se borimo protiv kovida koji je u ovom trenutku globalno najveći problem - dodala je.

Foto: TV Vesti

Kada su u pitanju trenutne brojke pozitivnih pacijenata, direktorka ističe da situacija i dalje nije sjajna. Ona ističe da je proces imunizacije neophodan i da se vakcinacija treba sprovesti što pre, kako bi stvorili kolektivni imunutet.

Nažalost broj pozitivnih slučajeva je samo jedan od parametara za ocenjivanje trenutne slike. Mi pratimo i popunjenost bolničkih kapaciteta, kontrolnih pregleda. Imali smo priliku da čujemo da se uglavnom radi o teškim slučajevima. Kapaciteti na intenzivnim negama su prilično popunjeni, a to su prilično i dalje visoki brojevi. I dalje treba insistirati na što bržoj vakcinaciji - priča Jovanović.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!