AKTUELNO

Italijanska vlada saopštila je da svi zdravstveni radnici u Italiji moraju da se vakcinišu protiv koronavirusa, a, iako je ova ideja za neke kontroverzna, nju podržava i veliki broj lekara i stručnjaka u našoj zemlji!

Oni su jednoglasni u stavu da je nedopustivo da zdravstveni radnici propagiraju antivaksinacione ideje i ističu da ne može nečije pravo na slobodu izbora ugrožavati tuđe živote!

Italijanska vlada saopštila je prošle nedelje, kako je preneo Rojters, da je odluka o obaveznoj vakciniciji zdravstvenih radnika doneta u cilju da se zaštite ugroženi pacijenti i da se potisne antivakcinaško raspoloženje u zemlji. U dekretu, koji je odobrio kabinet premijera Marija Dragija, navodi se da bi zdravstveni radnici, uključujući i farmaceute koji odbiju da se vakcinišu, mogli biti suspendovani sa posla bez finansijske nadoknade do kraja godine.

Prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš kaže da bi obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika trebalo uvesti i kod nas, jer je, ističe, nedopustivo da oni svojim ponašanjem utiču na javni stav koji ide protiv vakcinisanja.

Foto: TV Pink Printscreen

Oni podržavanjem proizvoljnih, naučno neutemeljenih glasina direktno utiču na zdravlje pojedinaca, ali i na javno zdravlje. Postoje grupe naših pacijenata koji zbog prirode svoje bolesti, imunološke deficijencije ne mogu da prime vakcinu. Svojim nevakcinisanjem i potencijalnim zaražavanjem oni ugrožavaju upravo te pacijente. Rad u zdravstvenim ustanovama, briga o nečijem zdravlju je imperativ države i ne može nečije pravo na slobodu izbora ugrožavati nečije tuđe zdravlje i život - kategoričan je dr Janković, koji smatra da bi lekarska komora trebalo da reaguje povodom zdravstvenih radnika koji "aktivno učestvuju u širenju i propagiranju potpuno naučno neutemeljenig tračarenja".

Ovu ideju podržava i dr Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta Kraljevo, koji kaže za Kurir da su zdravstveni radnici koji rade u kovidu u 99,9 odsto slučajeva vakcinisani, a to isto treba da urade i ostali kako bi zdravstveni sistem mogao normalno da funkcioniše, a svi pacijenti dobili svu potrebnu negu.

Foto: TV Pink Printscreen

Zaposlenima koji rade u kovidu nije potrebno ništa objašnjavati niti ih dodatno ubeđivati. Oni u svakodnevnom radu vide značaj vakcinacije. Međutim, i svi oni koji rade u nekovid režimu bi trebalo da se vakcinišu da bi i taj sektor proradio sasvim normalno - kaže Šekler i dodaje da lekari koji huškaju građane da se ne vakcinišu "očigledno nemaju dovoljno saznanja iz oblasti virusologije".

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike KCS rekao je prošle nedelje na konferenciji da upravnici bolnica iz kovid sistema smatraju da treba da se pokrene inicijativa da vakcina postane obavezna za zdravstvene radnike. To je podržao i epidemiolog Predrag Kon.

Svakako podržavam tako nešto. Vakcinacija je izlaz iz ove situacije - rekao je Kon.

Foto: TV Pink Printscreen

Advokat Toma Fila kaže da se niko, pa ni zdravstveni radnici, ne mogu prisiliti da prime vakcinu, ali se mogu suspendovati sa posla jer predstavljaju opasnost za širenje zaraze.

Ne možete nikog naterati da primi vakcinu i uhapsiti ga zbog toga što to nije uradio. Međutim, ono što se može uraditi je da se takvi udalje sa posla i da im se ne dozvoli da primaju pacijente. Onaj ko se nije vakcinisao predstavlja rizik za zdravstvo i ne može tim poslom da se bavi - priča Fila.