AKTUELNO

Oglasio se doktor Vladimir Kovčin.

Srbija od početka imunizacije u našoj zemlji vakcinisala je 2.593.838 građana prvom dozom, a revakcinisano je 1.112.823. Svakim danom sve smo uspešniji u borbi protiv korona virusa, a mnoge druge države hvalile su Srbije zbog broja vakcinisanog stanovništa.

Institut Torlak danas je potpisao Sporazum o transferu tehnologija s Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju ruske vakcine Sputnjik V u Srbiji, što predstavlja veoma važan trenutak za našu zemlju.

Međutim dileme su i dalje tu. Ko od onkoloških bolesnika sme da primi cepivo protiv korona virusa, kao i to da li onkološki pacijenti moraju da prime određenu vrstu vakcine, na ova pitanja odgovorio je prof. dr Vladimir Kovčina.

– Načelno onkološki pacijenti trebalo bi da se vakcinišu. Oni imaju predispozicije da dobiju teži oblik korona virusa. Obično za onkološke pacijente postoje vodiči kako lečiti takve bolesnike tokom pandemije – naveo je dr Kovčina i dodao:

– Smatram da bi određena udruženja trebalo da naprave određeni vodič na nivou Srbije, kako i kada vakcinisati onkološke bolesnike. To nije jednostavno, svakog posebno onkolog mora da analizira svakog pacijenta, jer je svaki različit – kaže doktor.

Primena imunoterapije

Imunoterapija neće loše uticati na vakcinu, naprotiv ona će samo pojačati dejstvo iste, napomenuo je doktor.

– Problem je kod onih ljudi koji su na hemioterapiji – rekao je dr Kovčina.

Vakcina sigurno stvara imunitet, samo je pitanje u kojoj meri se organizam oporavi od prethodne hemioterapije.

Kada je reč o tome koju vrstu vakcine pacijenti smeju da prime, doktor je napomenuo da se jedino zna da onkološki pacijenti ne smeju primiti živu vakcinu.

– Ni jedna vakcina protiv korona virusa nije živa, kada pogledate, tako da onkološki pacijenti smeju primiti, ali možda može da se izdvoji kineska – rekao je doktor.

#Lekar

#koronavirus

#onkološki pacijenti