AKTUELNO

Epidemijsku situaciju sa korona virusom u Vojvodini stručnjaci i dalje ocenjuju kao vanrednu. U Subotici je broj aktivnih slučajeva u porastu, kao i broj hospitalizovanih, pa se otvaraju i nova kovid odeljenja u subotičkoj bolnici.

U subotičkoj bolnici ima mesta, ali samo zato što se otvaraju nova odeljenja.

Prema podacima od juče Doma zdravlja u kovid ambulanti je u petak bilo 256 prijema, a 72 je bilo pozitivno, a 20 je upućeno u subotičku bolnicu. To su za grad od 140.000 stanovnika ogromne brojke.

Doktor Dušan Novčić, lekar u kovid odeljenju Opšte bolnice u Subotici kaže da se u toj ustanovi nalazi 179 pacijenata. U intenzivnoj nezi je 19 pacijenata, a 15 na respiratoru. U kovid ambulanti pregledano je 64 pacijenta od čega je 13 zadržano na lečenju.

- Sada u ovom talasu su kliničke slike mnogo teže. I mnogo brže dolazi do pogoršanja stanja pacijenata, nego u prethodnim talasima. Ja sam više od godinu dana u crvenoj zoni. Situacija je dosta teška. Svi su pod velikim pritiskom. Ja nisam za popuštanje mera. Apelujem na sve sugrđane da poštuju mere - ističe Novčić.

Ima pacijenata, napominje, svih životnih doba, a najviše radno aktivnih građana.

- Mnogo brže ide sada zaražavanje nego što je bilo u prošlim talasima - istakao je Novčić.

Do sada je 36.500 Subotičana primilo prvu dozi, oko 16.000 i drugu dozu. Danas se nastavlja vakcinacija na glavnom punktu u Novoj opštini, 330 ljudi će primiti drugu dozu "Sinofarm" vakcine.

#Bolnica

#Subotica

#koronavirus