AKTUELNO

50 odsto dece je iz Beograda, a 50 odsto iz unutrašnjosti.

Načelnica Dečije klinike Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" doktorka Olivera Ostojić kaže da trenutno imaju 25 dece i 17 pratilaca - njihovih majki koje su, takođe, kovid pozitivne. Ona je navela da je za vikend bio veći broj prijema.

- U toku noći nije bilo prijema, ali vikend je bio sa nešto većim brojem prijema nego što smo očekivali, tako da ova nedelja kreće sa povećanim brojem pacijenata, većim nego što smo imali u prethodnim nedeljama - navodi doktorka Ostojić.

Kaže da se klinička slika menja i da su u pitanju nešto ozbiljnije obostrane upale pluća kod starije dece.

- Imamo i manju decu sa visokim temperaturama. Pitanje je da li je to samo korona infekcija ili neki od ovih sezonskih respiratornih virusa - ističe doktorka Ostojić.

Navodi da je 50 odsto dece iz Beograda, a 50 odsto iz unutrašnjosti.

- Primetili smo u poslednjih par meseci da su tinejdžeri koji su gojazni najkritičnija kategorija kovid pacijenata što se tiče dečije populacije - naglašava doktorka Ostojić.

Kaže da oni već dolaze sa izraženom kliničkom slikom i potvrđenom upalom pluća.

- Takvi pacijenti imaju potrebu za kiseoničnom terapijom koja traje par dana i imaju potrebu za terapijom kojom lečimo i odrasle kovid pacijente. Oni dobro reaguju na terapiju i odlaze kući brže u odnosu na odrasle pacijente - objašnjava doktorka Ostojić.

Kaže i da je i poslednje dve do tri nedelje skoro dupliran broj ambulantnih pregleda.

- Pritisak još uvek nije prevelik, ali mogu da kažem da je ovaj talas pokazao da je mnogo više dece zaraženo nego u prošlim talasima - ističe doktorka Ostojić.

#Dragiša Mišović

#deca

#korona