AKTUELNO

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da kompanija Astrazeneka više ne može da izvozi vakcine protiv KOVID-19 iz Evrope.

Prema njenim rečima, ta farmaceutska kompanija najpre mora da ispoštuje svoje ugovore sa Evropskom unijom.

- Mislim da je Astrazeneki jasno da mora da ispoštuje ugovor koji ima sa državama članicama EU pre nego što ponovo počne da se bavi izvozom vakcina - poručila je Fon der Lajen posle sastanka Evropskog saveta, prenosi Rojters.

S obzirom na to da su programi vakcinacije daleko iza onih u Britaniji i Sjedinjenim Državama, predsednica Evropske komsije upozorila je i da će izvoz vakcina od strane britansko-švedske kompanije biti blokiran.

Foto: Tanjug/Christophe Ena

Ona je naglasila da je obaveza EU da svojim građanima pokaže da će i oni dobiti svoj pravičan udeo u raspodeli vakcina i da su zato kompanije obavezne da ispoštuju svoje ugovore sa EU pre izvoza u druge regione.

Fon der Lajen se inače smatra glavnim krivcem za fijasko Unije sa vakcinama, ali ona odbija da prihvati bilo kakvu odgovornost. Posledica toga je da u EU nema dovoljno vakcina, svađa sa AstraZenekom i dalje traje, a kovid-19 skoro pa neometano hara svim državama Unije.

Lideri Evropske unije su zato juče, po ko zna koji put, pokušavali da reše sporove oko distribucije vakcina protiv koronavirusa kako bi ubrzali imunizaciju stanovništva u vreme nedovoljne količine vakcina, skoka broja novozaraženih i spora sa Velikom Britanijom.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc kritikovao je način raspodele vakcina unutra EU, navodeći da su neke zemlje dobile više doza nego što bi bilo pravedno. Nastupajući u ime koalicije šest članica Unije, Kurc je zatražio uvođenje korektivnog mehanizma pri raspodeli vakcina i time povećao tenzije na samitu.

Lideri 27 država do kasno uveče nisu uspeli da prevaziđu nesuglasice oko toga kako treba rasporediti deset miliona doza vakcina koje će uskoro stići, sa ciljem da među članicama bude smanjen jaz u stopi vakcinacije.

Foto: Tanjug AP/Ronald Zak

Većina članica EU tvrdi da postojeći sistem raspodele funkcioniše dobro, ali da su neke države napravile grešku jer su se usmerile na vakcinu kompanije Astrazeneka umesto da koriste i druge.

Vakcine Astrazeneke su jeftinije i znatno lakše za čuvanje. Podele unutar EU zbog vakcina danas je dodatno produbila Danska koja je objavila da još tri nedelje neće koristiti vakcinu Astrazeneke.

Nekoliko evropskih zemalja, koje su nedavno obustavile upotrebu te vakcine posle pojave krvnih ugrušaka kod zanemarljivog broja ljudi koji su je primili, nastavile su da je koriste kada je Evropska agencija za lekove saopštila da je bezbedna.

S druge strane, širenje zaraznijih sojeva koronavirusa dovelo je do popunajavanja kapaciteta bolnica u nekim zemljama EU, što je u kombinaciji s nedostatkom vakcina dovelo do toga da nekoliko država uvede oštra ograničenja za predstojeće uskršnje praznike.

Foto: Tanjug AP/Alessandra Tarantino

Tri meseca od početka imunizacije, vakcinisano je svega 14 odsto od 450 miliona stanovnika EU, a u Velikoj Britaniji, koja je prošle godine izašla iz Unije, 46 odsto.

Spor EU i Londona izbio je nakon saznanja da je Brisel dozvolio izvoz 21 milion doza vakcine u Veliku Britaniju od 1. decembra, dok ni jedna jedina nije stigla u suprotnom smeru.

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen rekla je da je EU dozvolila izvoz 77 miliona doza vakcina u inostranstvo i da je to dokaz da Uniju ne treba optuživati za takozvani "vakcinalni nacionalizam".

Optužbe za protekcionizam usledile su kada je Fon der Lajen ove nedelje pojačala kontrolu izvoza vakcina. Cilj EK je da primora proizvođače vakcina, naročito Astrazeneku, da isporuče one količine doza na koje su se obavezale ugovorima.

#AstraZeneca

#EU