AKTUELNO

"Ovo je moj pogled iz grada umiranja".

Sedina Muhibić, bosanska skijašica, podelila je na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici uznemirujuće iskustvo iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, gde se medicinsko osoblje besomučno bori da spase svakog zaraženog virusom COVID-19.

Ona je u svojoj objavi detaljno opisala stanje u bolnici u kojoj leži već mesec dana, a kao glavni uzor ove dramatične situacije navodi sezonu skijanja koja je u čitavom regionu bila u punom jeku, usred pandemije korona virusa. Njene reči prenosimo u celosti.

"Od grada skijanja postali smo grad umiranja...

Ja se nalazim na Infektivnoj klinici već mesec dana, izolacija, pojma nemam šta je s mojom kliničkom slikom jer sam od prve zaraze (20.12. u Thalassotherapia Opatija), kad sam imala sve simptome i katastrofa prošla, imala kasnije i negativne i pozitivne testove, antitela nemam. I dalje imam posledice zaraze, slabost, infekcija, visoke temperature i lečim se. Nekad sam bolje, nekad lošije. Ali imam snage da provirim na prozor jer je konstantno buka. Samo se smenjuju hitna pomoć, kombi od mrtvačnice i kamioni sa kiseonikom. Tako ceo dan i noć.

A s leve strane na recepciji neprestano zvone telefoni jer se svi raspituju za svoje, a sad je već preko 500 pacijenata na KCUS. Sestre i doktori su u trku i neprestano rade, padaju s nogu. Razgovaraju o pacijentima, bore se da svakog spase. Kad ujutro čujem da je sprat niže na intenzivnoj za noć 16 umrlo, jednostavno neverovatno. Samo pomislim kako je njihovim bližnjima koji su tu noć zvali za informacije i šta kad saznaju da je gotovo i da je već u mrtvačnici.

Ovo je postalo ludilo pravo, ali kasno je sad kajati se zbog skijanja", napisala je Sedina.

Ubrzo nakon ove objave Sedina napominje da je dobila mnoštvo poruka i komentara osude. Kako kaže, samo je želela da prenese realnost koju danima gleda. Ove slike su posledica nepoštovanja mera, prepunih skijališta i nebrige o pandemiji koja ne jenjava, kako u BiH tako i u čitavom regionu.

Kako prenosi RTRS, u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u protekla 24 časa od posledica zaraženosti virusom korona preminula su 24 pacijenta. U izuzetno teškom stanju je 60 bolesnika.

#Sarajevo

#Sedina Muhibić