AKTUELNO

Turističke organizacije na Tasosu obratile su se u otvorenom pismu nadležnim ministarstvima Grčke i zatražile da se prošlogodišnje greške i propusti u vezi sa otvaranjem turističke sezone i granica ne ponove i ove godine jer bi to moglo da ima katastrofalne posledice po sve zaposlene u turizmu na Tasosu.

Pritom su posebno zahtevale da se ne ponovi situacija kao sa Srbima prošlog leta. Kako stoji u otvorenom pismu turističkih organizacija sa Tasosa, tokom prošle godine mogle su samo da utvrde niz grešaka i propusta u vezi sa otvaranjem granica i turizmom.

Ova situacija stvara probleme i dolazećim gostima i ugostiteljima, kao i hotelima i ostalim smeštajnim objektima i kompanijama ne samo na Tasosu nego na severu Grčke uopšte. Slika koju smo prošle godine ponudili klijentima nije primerena zemlji koja je, s jedne strane, stekla veliku reputaciju u ugostiteljstvu, a istovremeno je turizam odabrala kao najvažniju privrednu granu – piše u pismu.

Foto: Pexels

Pošto su prošlogodišnja sećanja sveža turističke organizacije sa Tasosa traže, kako kažu, da se nađe rešenje u otvaranju granica za najbolju i najefikasniju uslugu svih potencijalnih turista pošto se očekuje da ih ove godine bude više nego lane.

Takođe, od nadležnih ministarstava turističke organizacije na Tasosu zahtevaju saradnju posebno u pogledu informisanja susednih država i grčkih ambasada u tim zemljama da bi se, kako kažu, izbegao tužni fenomen poput onog sa Srbima prošle godine.

Foto: Pixabay.com

Zbog toga, smatraju turistički radnici Grčke, potrebno je posetioce snabdeti brzim servisnim informacijama o uslovima koje treba da ispune. Kako ističu, više od 90 odsto stanovnika Tasosa živi od prihoda od turizma i nema mesta za još jednu katastrofalnu godinu.

Moramo izbeći rizik od nekontrolisane eskalacije problema – kažu turističke organizacije sa Tasosa i dodaju da podržavaju borbu protiv Covida 19, ali i smatraju veoma važnim da se prijem, boravak i odlazak turista odvijaju bez ikakvih specifičnosti, ali u okviru poštovanja pravila zdravstvene zaštite.