AKTUELNO

U BiH je u ponedeljak potvrđeno nešto manje od 600 novih slučajeva zaraze koronavirusom i čak 63 smrtna slučaja povezana sa kovidom, a predstavnici vlasti i zdravstveni stručnjaci upozoravaju da se stanje neprekidno pogoršava i podseća na ono iz italijanskog Bergama s početka pandemije.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravlje, nakon testiranja nešto manje od 2.500 uzoraka, što je gotovo dvostruko manje nego radnim danima, zaraza je potvrđena kod najmanje 582 osobe. Prošle nedelje, uz prosečna testiranja od oko četiri do četiri i po hiljade uzoraka, dnevni broj novozaraženih prelazio je granicu od hiljadu.

Zaraza nastavlja da se širi svim delovima zemlje, ali posebno dramatične vesti vezane su za Sarajevo pa je predsednik vlade Sarajevske županije Edin Forto kazao kako je taj deo zemlje "u scenariju Bergamo".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Strahinja Aćimović

Prema podacima županijskog zavoda za javno zdravlje, novozaraženih je u ponedeljak bilo više od 500, a 13 obolelih od kovida je umrlo. Lekar Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS) Mirsad Granov kazao je kako očekuju priliv sve većeg broja pacijenata. Uprava KCUS-a u ponedeljak je proglasila vanredno stanje za svoje zaposlene i ukinula sva odsustva i godišnje odmore kako bi mogli da se brinu o pacijentima na odeljenju za kovid, kojih je trenutno 519.

"Pribojavamo se najgoreg scenarija gde ćemo imati smrtnost od 10 i 20 odsto", kazao je Granov.

Te brojke se ne podudaraju sa onima koje objavljuju entitetski zavodi, a to je rezultat činjenice da je i prikupljanje podataka u BiH zbunjujuće jer različite vlasti imaju različite metodologije kako to čine pa je nemoguće doznati kakvo je stanje u realnom vremenu.

"Sarajevo je trenutno najveće žarište u Evropi", potvrdio je Forto na sednici županijske vlade održanoj u ponedeljak ujutru.

Glavni grad BiH je proteklog vikenda bio suočen sa "mini lokdaunom", čiji je cilj bio da pokuša da spreči dalji eksponencijalni rast broja novozaraženih, no lokalne vlasti su svesne kako ta mera ne može dati posebne rezultate ukoliko se ne primenjuje u svim delovima zemlje.

U Hercegovini sve više mladih sa težom kliničkom slikom

Istovremeno, zdravstvene vlasti u Hercegovini upozorile su u ponedeljak kako je među novozaraženima koronavirusom sve više mlađih osoba koje u bolnicu dolaze u lošijem stanju nego u ranijim talasima ove epidemije.

Foto: Pink.rs/R. Lazarević

'Nesporno je da se radi o trećem talasu. Radi se o povećanju koje je zabrinjavajuće i koje je veliki izazov za zdravstveni sastav - rekao je infektolog dr Siniša Skočubušić iz kovid bolnice u Mostaru, na prvoj konferenciji za novinare održanoj nakon više meseci.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi je tokom vikenda preminulo 12 osoba, a zabeleženo je 235 osoba koje su bile pozitivne na virus SARS-CoV-2.

Dr Skočibušić je pojasnio kako se svakodnevno beleži porast broja oboljelih od kovida i da su bolnički kapaciteti gotovo potpuno popunjeni. Zabrinjavajuće je što je sve više mlađih osoba sa težim stanjem bolesti.

Beležimo povećan broj pacijenata koji dolaze ranije u bolnicu, sada imamo ubrzaniji dolazak i njihova slika je lošija nego što je bilo u prethodnim talasima. Reč je verovatno o novim sojevima - rekao je d. Skočibušić. Prema njegovim rečima, pacijenti zahtevaju daleko više kiseonika.

On je pozvao građane i vlasti da sprovode epidemiološke mere kako epidemija u Hercegovini ne bi u potpunosti izmakla kontroli.