AKTUELNO

Na teritoriji Beograda do juče je vakcinisano 381.136 ljudi, što je 27,14 odsto punoletnog stanovništva, dok je drugu dozu vakcine primilo 230.917 građana ili 16,44 odsto punoletne populacije.

To je danas izjavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić nakon redovnog sastanka sa direktorima domova zdravlja i predsednicima gradskih opština, sa kojima je razgovarao o unapređenju imunizacije stanovništva.

Vesić je rekao da vakcinacija ide dobro, ali da se očekuje da se u taj proces više uključe izabrani lekari, koji, dodaje, moraju da budu na terenu i da razgovaraju sa sugrađanima, posebno sa najstarijima.

Foto: Beograd.rs

-U nekim domovima zdravlja to funkcioniše, nažalost u nekim ne. Tako da očekujemo da se izabrani lekari uključe u čitavu ovu kampanju. Insistiramo da se uđe u svaku kuću, da se razgovara sa ljudima i da se vakcinišu tamo gde žive - rekao je Vesić novinarima.

On je naveo i da se završava vakcinacija kasirki, taksista, te svih onih posebno ugroženih grupa u vreme epidemije.

-Moramo da pronađemo put da dođemo do svakog sugrađanina, jer je to jedini način da izađemo iz ove krize. Ili ćemo se svi vakcinisati ili ćemo se svi razboleti, a mislim da je bolje da se svi vakcinišemo - istakao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Grad Beograd je pre sedam dana prvi u Srbiji otpočeo rad mobilnih ekipa za vakcinaciju, podseća Vesić i dodaje da trenutno ima više od 50 mobilnih ekipa, te da se zahvaljujući njima vakcinišu oni koji se nisu prijavili na e-Upravu.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević navodi da je u Beogradu, zaključno sa jučerašnjim danom vakcinisano više od 56 odsto od ukupne populacije starosnog uzrasta od 65 do 74 godine.

Foto: Beograd.rs

-Ako pričamo o najstarijim sugrađanima, starijima od 75 godina, prešli smo 50 odsto ukupne populacije. Nama i jesu prioritet najstariji sugrađani, zato su i organizovane mobilne ekipe, kako bi svaki najstariji sugrađanin koji živi u bilo kom delu grada imao pođednake mogućnosti za vakcinaciju - navela je Stanisavljević.

Kaže i da se zahvaljujući radu mobilnih timova više od 4.500 ljudi prijavilo za vakcinaciju, dok se putem kol centara prijavilo više od 53.000 starijih od 65 godina.

#Beograd

#Goran Vesić

#vakcinacija