AKTUELNO

Život joj više nije ugrožen, ali ima brojne ozbiljne posledice.

- Na dan dočeka Nove godine, uzdahnula sam i rekla za sebe: "Jednostavno ne znam...", moj verenik Konstantin, za kojeg sam mislila da čvrsto spava, podigao je glavu i pitao na šta mislim. Uhvaćena u trenutku, tiho sam završila misao: "... da li će mi ikada biti bolje - počinje svoju ispovest En Volas, kojoj je korona virus ušao u kuću još u martu prošle godine i još ne planira da je napusti.

Tada je njena 16-godišnja ćerka Moli počela da kašlje, a do 17. marta razvila je i ostale simptome. Na sreću, Moli se oporavila nakon tri nedelje, međutim, njena majka još je bolesna.

- 1. januar 2021. bio je posebno težak za mene - bolovi u zglobovima i mišićima, koji su eskalirali od letos, dostigli su nivo agonije. Tu su i isprekidana tahikardija, otežano disanje, probavni problemi, migrena i umor. Koliko god dan bio loš, znala sam da će noć biti još gora. Tako je od kada sam se upoznala sa korona virusom. Kada legnem počinje da mi odzvanja u ušima, ruke pulsiraju od bolova i spavam u epizodama. Počinje dva, tri sata pre buđenja, gotovo uvek sa migrenom - svedoči En za "Hafpost".

Iako je njen pad tokom praznika bio privremen, bilo joj je potrebno mnogo optimizma da pregura čitavu godinu sa kovidom.

Foto: Tanjug AP/Armando Franca

Znam da nisam sama. Nova studija koju sam čitala kaže da postoji zapanjujući broj ljudi sa produženim simptomima. Strašno je bolovati od bolesti koja još uvek nije istražena. Ja sam iskusila oko 100 simptoma, počev od pritiska u grudima do trnaca u rukama i nogama. Imam bolove u mišićima i zglobovima, maglu u glavi, mentalno i fizički sam iscrpljena. Imam i nesanice, a kad zaspim nastupaju noćne more

Ustajanje, tuširanje i oblačenje ujutru, za nju je dugotrajan proces koji joj često izazove nesvestice. Do kasnog popodneva potrebna joj je dremka i retko ima energije za pripremu večere.

Iako moj život više nije u opasnosti, virus kao da besni po celom telu i ne planira da prestane. Kad sam se zarazila korona virusom prošlog marta nisam ni sanjala da ću i dalje biti bolesna, godinu dana kasnije. Zahvalna sam što sam još uvek ovde, ali sve više brinem da se nikada neću oporaviti u potpunosti. Sve vreme osećam posvećenost lekara koji brinu o meni, tokom dvomesečnog strogog ležanja, obezbedili su mi kiseonik i broj telefona na koji mi se uvek javi sestra, ukoliko imam dodatnih pitanja

U maju je njen pulmolog uputio na rehabilitaciju, gde je ušla u program koji je vodio tim lekara koji istražuje produženi kovid.

- Pažljivo su slušali naše priče, savetovali se sa specijalistima i razvijali su individualne protokole za rehabilitaciju. Prethodnu godinu sam preživela u bolu i neizvesnosti. U dvadesetima sam preživela rak jajnika, a poslednju deceniju živim sa multiplom sklerozom, tako da produžena bolest za mene nije nova teritorija. Ono što jeste je skepticizam, čak i neverica. Mnogi pacijenti su otpušteni iz bolnice, jer im lekari ne veruju da su još uvek bolesni - piše En, esejistkinja i pesnikinja.

Dodaje da ne čudi što su mnogi prestali da se nadaju.

- Usred haosa i gubitaka, svi smo bili usamljeni. Na prvom sastanku u okviru rehabilitacije doktor se zagledao u moje oči i rekao mi: "Verujem da će ti biti bolje. Jel ti veruješ?". Verovala sam i još uvek verujem - zaključuje En.

#Zdravlje

#koronavirus