AKTUELNO

Pijaca u kineskom gradu Vuhan i dalje je najverovatnije polazna tačka pandemije kovida 19, izjavili su danas članovi delegacije Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Predsednik nevladine organizacije "Alijansa za ekološko zdravlje" doktor Piter Dašak rekao je da je stručni tim identifikovao sigurnu vezu između pijace u Vuhanu i regiona gde su sojevi slični virusu korona otkriveni kod slepih miševa.

- To pruža poveznicu i put kojim su ovi virusi prešli sa divljih životinja na ljude ili životinje na farmi u regionu, a potom nekako prebačeni na pijacu - rekao je Dašak, koji je bio član stručnog tima SZO u Vuhanu.

Foto: Tanjug AP/Ng Han Guan

Prema njegovim rečima, teorija da je virus prešao na domaće životinje i da je tako stigao na pijacu u Vuhanu je mogućnost koju najviše razmatraju naučnici SZO i njihove kolege u Kini.

Britanski dnevnik "Ivning standard" piše da naučnici navode da nisu pronašli dokaze kojim bi bile podržane teorije da je oboljenje stiglo iz tri virološke laboratorije u Vuhanu i da su imali pristup u sve tri ustanove.

Izveštaj tima SZO naišao je na kritike SAD koje su izrazile zabrinutost zbog mogućnosti da se kineska administracija mešala u istragu o poreklu kovida 19 u Vuhanu.