AKTUELNO

Svaki lek ili vakcina koji iz inostranstva dolaze u Srbiju, pored sertifikata i dozvola koje poseduju, proveravaju se i kod nas. Bez našeg odobrenja ne mogu da se koriste. Naše procedure su garancija da je lek efikasan, kvalitetan i bezbedan, a ujedno ga i pratimo kada se izađe na naše tržište, rekao je Zelić za TV Vesti.

Prvi kontingent od 150.000 doza vakcina protiv virusa korona britansko-švedskog proizvođača "Oksford Astra-Zeneka" stigao je u Srbiju u nedelju ujutro. Avion sa vakcinama sleteo je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", a na aerodromu ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsednik Vučić je tom prilikom istakao da je se sada u Srbji nalaze četiri vrste vakcina protiv korone, i to četiri proizvođača i to plasira Srbiju u vrh zemalja koje uspešno rade na imunizaciji svojih građana.

Pavle Zelić iz Agencije za medicinska sredstva i lekove rekao je za TV Vesti da svaki lek koji stigne iz inostranstva u Srbiju mora da prođe određenu kontrolu i odobrenje, a takav je slučaj i sa najnovijom vakcinom protiv korone, a to se odnosi i na AstraZenka vakcine.

Foto: Printscreen TV Vesti

-Svaka vakcina koja dolazi ili lek, mora da prođe kontrolu Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. Nama su vakcine protiv korone sada prioritet zbog aktuelne situacije i kod nas i u svetu. Želimo da se ove cfire koje stalno pominjemo smanje. Izdali smo za vikend obe dozvole koje su neophodne da bi se AstraZenikine vakcine primenile, odnosno data je uvozna dozvola i sertifikat analize Nacionalne kontrolne laboratorije čime su se stekli uslovi da ona može da se primeni u Srbiji – rekao je eksluzivno za TV Vesti Zelić, isitčući da je Agencija inače jako rigorozna u radu i izdavanju lekva za lekove koji će se koristiti u Srbiji.

Kako kaže da bez obzira da bilo koji strani lek u Srbiju stiže sa određenim sertifikatom on prolazi još jednu proveru i dobija dozvolu tek kada to proceni ova agencija.

-Naše procedure su garancija da svaki lek efikasan, kvalitetan i bezbedan da bi mogao da se koristi kod nas. Takođe nastavljamo da pratimo i proveravmo bukvalno svaki kontigent koji stigne u našu zemlju – objasnio je on.

Foto: Printscreen TV Vesti

-Mi proveravamo lek kroz dokumentaciju, ali i u laboratoriji gde proveravamo sve. Mi upoređujemo uzorak i ono što je definisano dokumentacijom – dodaje Zelić.

Kaže da je prednost ove vakcine čuvanje, tačnije ona može da stoji u običnom frižideru za razliku od vakcina drugih proizvođača, pre svega američke i ruske.

Budite uz TV Vesti

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU! mts - 111 / 794 Supernova - 011 SBB - 023 EON - 023 Total TV - 037 Orion - 603 Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

#koronavirus