AKTUELNO

Britanski soj korona virusa, prema poslednjim informacijama, zabeležen je kod osmoro ljudi u Srbiji, a kako se seznaje, oni koji su bili zaraženi imali su lakšu kliničku sliku.

Da je kod nas od novih sojeva prisutan samo britanski soj, potvrdila je nedavno i virusolog i član Kriznog štaba za suzbijanje infekcije kovid-19 prof. dr Tanja Jovanović, koja objašnjava kako se prati kretanje virusa.

- Ukoliko se nađu značajne mutacije, rezultat se prijavljuje i dalje se preko kovid baze traže sve relevantne informacije o pacijentu i njegovim kontaktima. Prvi dokazani slučaj je došao u Srbiju direktno preko Velike Britanije. Prema tome, dosadašnji rezultati sekvenciranja su pokazala da je u Srbiji prisutna britanska varijanta, ali da ona apsolutno nije dominantna varijanta u našoj zemlji. Još uvek se radi samo o pojedinačnim slučajevima - kaže profesorka Jovanović.

Kako dalje objašnjava, naučnici i u našoj zemlji prate mutacije virusa i procenjuju njihov značaj. Pored aktuelnog britanskog soja, traži se i prisustvo drugih pretećih varijanti, kao što je južnoafrička i brazilska varijanta, ali one do sada nisu registrovane u našoj zemlji.

- Da bismo sprečili brze promene virusa, vrlo je važno da procesom masovne imunizacije i poštovanjem epidemioloških mera smanjimo cirkulaciju virusa u populaciji i konačno uspostavimo kontrolu nad ovom pandemijom. Zato još jednom opomena za građanstvo, da su poštovanje epidemioloških mera i imunizacija preduslov za kraj pandemije. A mislim da nam je svima važno da se vratimo životu pre pandemije - kaže profesorka Jovanović.

Podsetimo, prvi slučaj britanskog soja korona virusa zvanično je potvrđen u Srbiji 24. januara, a otkriven kod državljanke Srbije koja je doputovala iz Londona u Beograd.

#koronavirus

#novi soj