AKTUELNO

Kompanije Fajzer i BioNTek zatražile su od američkog zdravstvenog regulatora da ublaži zahteve prema kojima se njihova vakcina KOVID-19 čuva na ultra niskim temperaturama, što potencijalno omogućava da se ona drži u apotekarskim zamrzivačima, saopšteno je danas.

Odobrenje Uprave za hranu i lekove moglo bi poslati snažan signal drugim regulatorima širom sveta koji bi potencijalno mogao olakšati distribuciju vakcina u siromašnijim zemljama, ocenjuje Rojters.

Kompanije su američkoj agenciji dostavile nove podatke o temperaturi za čuvanje bočice sa vakcinom na -25 do -15 stepeni Celzijusa tokom dve nedelje.

Prema aktuelnom uputstvu vakcina treba da se čuva u zamrzivaču na temperaturama između -80 i -60 stepeni Celzijusa, što znači da mora biti otpremljena u posebno dizajniranim kontejnerima,a što nije lako izvodivo u ruralnim oblastima.

- Ti podaci mogu olakšati rukovanje našom vakcinom u apotekama i pružiti centrima za vakcinaciju veću fleksibilnost - rekao je izvršni direktor BioNTeka Ugur Sahin.

#Vakcina

#skladištenje