AKTUELNO

Fajzerova vakcina protiv kovid-19 u velikoj meri smanjuje prenos virusa, utvrdile su dve izraelske studije, dajući odgovor na jedno od najvećih pitanja koja prate globalne napora da se okonča pandemija.

Analiza podataka u studiji izraelskog Ministarstva zdravlja i kompanije Fajzer otkrila je da vakcina razvijena sa nemačkim BioNTekom smanjuje infekciju, uključujući asimptomatske slučajeve, za 89,4 odsto, a kod simptomatskih za 93,7 odsto, prenosi Gardijan.

O nalazima studije, koja još nema recenziju, ali je zasnovana na nacionalnoj bazi podataka koja je jedna od najnaprednijih na svetu, prva je izvestila izraelska novinska kuća Inet kasno sinoć.

Odvojena studija izraelskog medicinskog centra Šeba objavljena danas u medicinskom časopisu Lanset otkrila je da je među 7.214 bolničkog osoblja koje je primilo prvu dozu u januaru došlo do smanjenja simptoma kovid-19 od 85 odsto u roku od 15 do 28 dana.

Potrebno je više istraživanja da bi se doneo konačan zaključak, ali ove studije među prvima su koje sugerišu da vakcina može zaustaviti širenje korona virusa, a ne samo sprečiti da se ljudi razbole.

Fajzer menja uputstva za temperaturu skladištenja vakcine

Kompanije Fajzer i BioNTek zatražile su od američkog zdravstvenog regulatora da ublaži zahteve prema kojima se njihova vakcina KOVID-19 čuva na ultra niskim temperaturama, što potencijalno omogućava da se ona drži u apotekarskim zamrzivačima, saopšteno je danas.

Odobrenje Uprave za hranu i lekove moglo bi poslati snažan signal drugim regulatorima širom sveta koji bi potencijalno mogao olakšati distribuciju vakcina u siromašnijim zemljama, ocenjuje Rojters.

Kompanije su američkoj agenciji dostavile nove podatke o temperaturi za čuvanje bočice sa vakcinom na -25 do -15 stepeni Celzijusa tokom dve nedelje.

Prema aktuelnom uputstvu vakcina treba da se čuva u zamrzivaču na temperaturama između -80 i -60 stepeni Celzijusa, što znači da mora biti otpremljena u posebno dizajniranim kontejnerima, a što nije lako izvodivo u ruralnim oblastima.

- Ti podaci mogu olakšati rukovanje našom vakcinom u apotekama i pružiti centrima za vakcinaciju veću fleksibilnost - rekao je izvršni direktor BioNTeka Ugur Sahin.

#Fajzer

#Vakcina