AKTUELNO

Ministar bez portfelja Nenad Popović izjavio je da je vakcina "sputnjik" bezbedna i može da se koristi za sve građane starije od 18 godina, uključujući i one starije od 60 godina.

Popović, koji je juče u Moskvi imao sastanke sa predstavnicima ministarstva zdravlja Rusije, rekao je i da ljudi stariji od 60 godina mogu da prime vakcinu "sputnjik".

On je naveo da su na sastanku u ministarstvu zdravlja Rusije, gde su prisustvovali stručnjaci iz instituta Gamalej i drugih struktura, dobili sva razjašnjenja, sva zvanična pisma i dokumentaciju koja potvrđuje da su vakcine "sputnjik" bezbedne za građane starije od 60 godina još od 25. decembra prošle godine i da mogu da se koriste odmah.

"Mi smo svu dokumentaciju prosledili nadležnima u Republici Srbiji i vrednim radom svih stručnjaka u Agenciji za lekove i medicinska sredstva i stručnjaka u Torlaku, noćas su donesene sve dozvole kako bi se vakcina sputnjik mogla od danas koristiti za sve građane starije od 60 godina", naveo je Popović.

U Beograd danas stižu ruski stručnjaci, koji idu u Institut Torlak da utvrde ima li uslova za početak proizvodnje vakcine "sputnjik", čija prva faza podrazumeva dobijanje supstance iz Rusije, a punjenje u ampule, pakovanje i distribuciju iz Srbije, dok druga faza znači pun ciklus proizvodnje u Srbiji.

"Potrudićemo se da do decembra sva ta oprema bude u Srbiji, ali prvu fazu možemo da pokrenemo možda već za tri meseca. To ćemo znati posle današnjih i sutrašnjih razgovora sa stručnjacima iz Rusije", kaže Popović.

On je napomenuo da je Rusija i u dostavi vakcina Srbiju stavila na prvo mesto. "Nadam se da ćemo do kraja marta meseca dobiti svu količinu od dva miliona vakcina", rekao je Po

#Nenad Popović

#Sputnik V

#Vakcina