AKTUELNO

Stručnjaci razrešavaju neke od dilema vezanih za imunizaciju stanovništva i savetuju šta uraditi u pojedinim situacijama

Srbija je jedna od vodećih zemalja u svetu po broju vakcinisanih protiv kovida 19, ali građani i dalje imaju brojna pitanja u vezi sa imunizacijom! Odgovore na neka od njih čitaocima Kurira daju stručnjaci.

1. Šta ako ste primili prvu dozu, a nakon toga vam se, nevezano za vakcinu, pogorša neka hronična bolest? Da li primiti drugu dozu?

Prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog - Stanje hroničnih bolesnika mora da bude potpuno stabilizovano, a njegov izabrani lekar mora dati mišljenje da je sposoban da primi vakcinu. Ukoliko mu se stanje u međuvremenu pogorša, on mora da primi drugu dozu, ali će je pomeriti do onog trenutka kada je prezdravio i kada će njegov ordinirajući doktor na osnovu laboratorijskih analiza proceniti da može da e primi.

2.Šta ako ste u trenutku primanja prve doze bili pozitivni na kovid? Kada treba primiti drugu dozu?

Prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog - Oni za koje se ustanovi da su zaraženi koronavirusom treba da se jave u kovid centar, tamo se evidentiraju, a termin za drugu dozu se pomera, ako je potrebno. Možda će se u periodu od tog 21 dana od prve doze potpuno oporaviti, ali je preporučeno da ipak prođe mesec dana od kovid infekcije.

3.Kada najkasnije primiti drugu dozu da bi vakcina stvarno štitila?

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog - U dostupnim uputstvima svi proizvođači insistiraju na tome da vakcina bude primljena nakon tri nedelje. Proizvođači najbolje znaju šta je najefikasnije, jer su oni i sproveli istraživanja. Ne bi bilo tragično primiti drugu dozu nedelju dana nakon propisanog roka. Sigurno je i da će davanje druge doze, recimo, 14 dana nakon onog što je u uputstvu uticati na podizanje nivoa antitela. U Britaniji zbog nedostatka vakcina drugu dozu daju posle 12 nedelja, tako da verovatno ima smisla vakcinu primiti i tada.

4.Šta ako preko E-uprave zakažete termin za vakcinaciju, a ispostavi se da iz nekog razloga taj dan ne možete doći?

Dr Dragana Milošević, koordinator punkta na Sajmu - Oni koji su imali termin, a nisu došli, ako su stariji od 75 ili imaju neki invaliditet, biće primljeni i sledećeg dana bez zakazivanja. Gledamo da izađemo u susret starijim osobama, jer smo lekari pre svega. Imali smo takve slučajeve, ali nije bilo mnogo njih. Uglavnom svi poštuju termine. Pokušavamo da rešimo situaciju u okvirima propisa.

5. Šta ako se nakon vakcinacije ispostavi da nije postignuta dovoljna zaštita?

Prof. dr Dragan Delić, infektolog - To se možda može desiti jedino kod osoba koje imaju slab imunološki odgovor. Ni od jedne vakcine nemate sto odsto zaštite, ali se smatra da svako ko je vakcinisan ima neki nivo zaštite i da će, ako dobije bolest, ona biti blažeg toka. Vakcina ne daje apsolutnu zaštitu od bolesti, ali štiti od komplikacija i smrtnog ishoda.

#koronavirus