AKTUELNO

Ovi testovi povećavaju šansu za otkrivanje korona virusa, tvrde stručnjaci.

Uzimanje brisa za test na korona virus iz analnog otvora najnoviji je način testiranja u laboratorijama u svetu. U Kini se već nedeljama građani testiraju na ovaj način, a uskoro ti testovi stižu i u Evropu.

Foto: pixabay.com

Upravo uzimanje brisa iz analnog otvora je, prema rečima stručnjaka, najpouzdanije.

Kako navodi šef Katedre za higijenu i medicinsku ekologiju na Medicinskom fakultetu dr Goran Belojević, ovi testovi povećavaju šanse za otkrivanje kovida-19 čak i kod onih koji nemaju nikakve simptome.

Prema njegovim rečima, analni ili rektalni bris za testiranje na smrtonosnu zarazu je pouzdaniji jer se virus unosi gutanjem preko pljuvačke, prolazi kroz digestivni trakt i duže se zadržava u crevima.

"Samo dupli test je pouzdan, a takva procedura je preskupa. Dupli test može biti nazalni i kombinovani, nazalno-analni, odnosno rektalni. Ako su oba pozitivna, osoba je pozitivna. Isto važi i ako su negativna", objašnjava doktor Belojević i dodaje:

Foto: Tanjug AP/Michel Spingler

"Analni test je pouzdan jer korona virus ostaje u izlučevinama u anusu, dok kod nazalnih briseva efekat nije potpun pošto virus može iščeznuti iz grla i nosa".

Profesor Belojević uverava da kod pandemije kovida-19 ključnu ulogu imaju probiotici, upravo zbog toga što je glavno mesto ulaska virusa crevo.

"Mislim da bi se smrtnost smanjila sa 70 na 20 odsto ukoliko bi se u lečenju pacijenata na respiratorima primenjivali probiotici. Pluća obolelih od kovida-19 potpuno su ispala iz funkcije, preplavljena su tečnošću i praktično više i ne rade. Zato moraju da se mehanički šire, i to podsredstvom probiotika, a ne antibiotika", napominje on.

Autor: Pink.rs

#Test

#korona