AKTUELNO

Vest o tome da je novi soj koronavirusa otkriven u Srbiji podelio je jutros predsednik Srbije.

Britanski soj koronavirusa otkriven je kod žene iz Novog Sada koja je doputovala iz Londona, a kojoj je PCR test urađen krajem decembra, otkrila je prof. dr Aleksandra Knežević s Medicinskg fakuleteta u Beogradu, koja je jedan od glavnih istraživača u studiji za molekularnu karakterizaciju SARS-Cov2 virusa u Srbiji.

- Reč je o uzorku pacijentkinje iz Novog Sada kojoj je PCR test na kovid-19 urađen krajem decembra na Torlaku. Prema kriterijumima studije u okviru koje se radi sekvenciranje sojeva SARS-CoV-2 virusa na Institutu za mikrobiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu i Veterinsarkom specijalističkom institutu 'Kraljevo', ovaj uzorak je odabran i u njemu je dokazano prisustvo britanskog soja - rekla je dr Knežević za Kurir.

Foto: pixabay.com

Ona je dodala da su detaljniji podaci deo epidemioloskog nadzora koji se mogu dobiti od nadležnog Zavoda za javno zdravlje.

Podsetimo, vest o tome da je novi soj koronavirusa otkriven u Srbiji podelio je jutros predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

- Britanski soj koronavirusa stigao je u Srbiju i užasno sam uplašen. Putnica iz Londona u Srbiju donela je koronavirus na teritoriju Srbije. Žena koja je donela virus imala je negativan PCR test - saopštio je predsednik.

#koronavirus

#novi soj koronavirusa

#prof. dr Aleksandra Knežević