AKTUELNO

Najvažnije što svi zajedno u ovom trenutku treba da uradimo jeste da se u što kraćem vremenskom periodu u što većem broju vakcinišemo, kaže doc. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Gostujući u emisiji Svitanje na RTV Pink ona je istakla da je upavo to način da se zaštitimo od teškog i nepredvidivog virusa koji daje teške komplikacije. Ističe da je jako važno iskrazati svoju zainteresovanost za imunizaciju putem portala e-uprave, a osim toga, kako kaže, postoji i telefon putem kojeg se gradjani mogu javiti.

„Sada imamo više od pola miliona prijavljenih osoba i želim da podsetim da će svako biti pozvan. Naravno postoji raspored, poštovaće se vreme prijavljivanja i pripadnost ciljnoj populacionoj grupi. Mi moramo prvo da zaštitimo stariju populaciju i medicinske radnike, ali niko neće biti vraćen. Očekujemo da ćemo tokom naredne nedelje u potpunosti vakcinisati što veći broj zdravstvenih radnika“, rekla je dr Jovanović.

Objašnjava da se niko ne vakciniše, a da ga prethodno ne pregleda lekar i da sve osobe koje imaju povišenu temperaturu ili akutno pogoršanje hronične bolesti, ne treba da dodju na vakcinaciju,već prvo treba da posete svog lekara, a oni sa temperaturom da se jave u kovid ambulantu. Na pitanje posle koliko vremena mogu da se vakcinišu oni koji su preležali korona virus dr Jovanović kaže:

„Svako ko je preležao kovid 19 je delimično zaštićen od novog napada virusa. Sigurno je taj rizik nešto manji nego kod osoba koje nisu preležale koronu, medjutim to nije potpuna zaštita. Prema preporukama ljudi koji prate efekte i propisuju indikacije za vakcinaiju, ako se neko oseća klinički dobro i ako je prošlo mesec dana, bez obzira na stepen i nivo antitela u krvi, može da se obavi vakcinacija“.

Institut Batut je otvorio i mail adresu imunizacijaCOVID19@batut.org.rs. gde se gradjani koji imaju neku dilemu mogu javiti, kaže dr Jovanovć.

„Pitanja gradjana se odnose na individualne slučajeve. Na primer- da li mogu da primim vakcinu ukoliko bolujem od hašimoto tireoditisa-naravno odgovor je da osoba može da primi vakcinu i ona je zaštita od kovida 19. Ne postoje vakcine koje treba isključivati. Ako osoba boluje od neke hronične bolesti,ne postoji ni jedna vakcija koju u tim slučajevima treba izbegavati. Razlike su jedno u uzrastu. Fajzerova je za starije od 16 godina, ruska Sputnik V od 18-60, a očekujemo da će se i ta starosna granica povećati na više od 65 godina, dok je kineska vakcina za starije od 18 godina“, objašnjava dr Jovanović. 

Kada su u pitanju alergije kao prepreka za vakcinaciju, samo osobe koje su bolnički lečene od tzv. anafilaktičke teške reakcije se upućuju u neku ambulantu bolničke ustanove da se pod kontrolom izvrši vakcinacija. „Nismo imali nikakve posebno zabeležene alergijske reakcije nakon vakcinacije, osim što je na mestu aplikacije vakcine bilo crvenela i eventualne bolne osetljivosti, kao i subfebrilnosti u veoma malom broju slučajeva“, kaže direktorka Batuta.

Ona ističe da, s obzirom da je vakcinacija samo jedna od strategija koja doprinosi da se kontroliše širenje kovida19, i dalje se apeluje na gradjane da koriste ličnia zaštitna sredstava što znači da i dalje treba nositi maske, držati distancu i voditi računa da nema okupljanja jer je to način da se virus dalje ne širi.

#Verica Jovanović

#koronavirus