AKTUELNO

Ako su vakcine u upotrebi, onda su ispitane i odobrene, kažu za Pink Dejan Vuk Stanković i Duško Vukajlović, ističući da samo imunizacija u kombinaciji sa prirodnim imunitetom može sprečiti opaku bolest.

Svi koji su zainteresovani za vakcinaciju protiv korona virusa u Srbiji od juče mogu da se prijave preko portala eUprava, a u opticaju je pet vakcina različitih proizvođača. Međutim, i dalje mnogi imaju nedoumice oko toga koju vakcinu primiti.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, ocenjuje da odabir zavisi od ličnih afiniteta, ali i političkih i širih ideoloških pogleda.

- Mislim da ovde treba biti razuman i ići u pravcu toga koja vakcina na najbolji način može da vas zaštiti od ove opake bolesti. Ne treba davati prednost vakcini samo u odnosu na to odakle je, već treba primiti vakcinu koja pojedincu najviše odgovara – kaže analitičar.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da su sve vakcine koje su prošle proveru verovatno efikasne i bezbedne.

- Bilo je mnogo mitova po medijima i internet da je reč o eksperimentalnim vakcinama koje povećavaju rizik po zdravlje. Vakcine jesu rađene dosta brzo, ali su rađene i obazrivo jer Kovid-19 mora biti neutralisan, a ne može biti pobeđen ako se ne napravi kombinacija imunizacije i prirodnog imuniteta – kaže Stanković.

Dodaje da je vakcinacija moralno, politički, ekonomski, i u svakom drugom smislu, opravdana.

Glavni urednik “Objektiva” Duško Vukajlović ocenjuje da je Srbija možda i jedina u svetu koja svojim građanima nudi izbor vakcina više proizvođača, a oko izbora cepiva, kako kaže, ne treba imati politička opredeljenja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ako je vakcina odobrena, onda je i bezbedna. Da nije, ne bi se ljudi širom sveta vakcinisali – kaže Vukajlović.

Podseća da su bolnice pune obolelih, da je mnogo preminulih, te da ne razume one koji šire antivakserske stavove i koji ugrožavaju svoje i tuđe zdravlje.

#Dejan Vuk Stanković

#Duško Vukajlović