AKTUELNO

U dečjoj bolnici pri KBC Dragiša Mišović trenutno je smešteno sedam pacijenata - dece sa njihovim pratiocima, sa lakšom kliničkom slikom upale pluća, navela je pulmolog i rukovodilac dečije klinike KBC "Dragiša Mišović" Olivera Ostojić.

To stanje se, kako je rekla, odražava u poslednjih nekoliko nedelja.

Ona je ukazala da svi njihovi bolnički pacijenti imaju upale pluća i da su to umereno teške pneumonije, dok se deca sa blažom kliničkom slikom ne hospitalizuju.

"Njih je 85 do 90 odsto i ne zahtevaju čak ni antibiotsku terapiju nego samo opservaciju i standardni dijetetsko-higijenski režim koji se sprovodi kod svih virusnih infekcija", precizirala je Ostojić.

Prema njenim rečima, period u kome su deca išla u školu nije doveo do većeg broja obolevanja od korona virusa u kolektivu.

"Sva deca koja su dolazila kod nas su u najvećem procentu bila zaražena u svojoj najbližoj okolini, odnosno od svojih ukućana. Očekujem da će se sada uplesti neke sezonske virusne infekcije na koje smo mi navikli i koje uvek budu aktuelne kad deca polaze u školu posle raspusta u zimskom periodu, tako da će verovatno biti preplitanja s tim virusima koji daju vrlo sličnu kliničku sliku", upozorila je doktorka.

Napomenula je da u KBC Dragiša Mišović ne daju preporuku da se deca vakcinišu - najpre zato što najmlađi ne pokazuju ozbiljnu kliničku sliku obolevanja od kovida 19, kao i jer još nisu urađena ispitivanja vakcina na deci i trudnicama.

#Dragiša Mišović

#deca

#korona