AKTUELNO

Direktor Klinike u Tiršovoj Siniša Dučić rekao je da nijedan zdravstveni radnik koji je juče vakcinisan Fajzerovom vakcinom nije prijavio neželjene reakcije, već samo laganu nelagodnost, ali nije bilo ozbiljnijih promena.

- Vakcinisali smo sve zainteresovane zdravstvene radnike i nemedicinsko osoblje, jedan broj zdravstvenih radnika se opredelio za rusku vakcinu - rekao je Dučić.

Dučić kaže da je od početka epidemije, od marta do pre nekoliko dana, 12 odsto zdravstvenih radnika bilo zaraženo korona virusom, manje od 10 odosto je zahtevalo bolničko lečenje i niko nije bio na jedinici intezivnog lečenja.

Tiršova nije kovid bolnica, na početku pandemnije, KBC "Dragiša Mišović" je predviđen bio za lečenje kovid pacijenata, a Dečja klinika, Institut za majku i dete za najteže pacijente koji zahtevaju jedinicu intenzivnog lečenja.

- Od početka pandemije lečili smo 50 pacijenata sa kovid infekcijom, od tih 50 sedam je zahtevalo respirator i svi ti pacijenti su uspešno izlečeni, nije bilo smrtnih slučajeva - rekao je Dučić.

- U ovom trenutku imamo jednog kovid pacijenta, reč je o dečaku koji je operisao tumor mozga i dok je bio na kućnom lečenju zaražen je koronavirusom i u dobrom je opštem stanju. Nismo primarna ustanova, imamo otprilike isti broj pacijenata, broj kovid pacijenata za sve ovo vreme je ravnomeran - kaže Dučić.

Doktor ističe da je prošle godine obavljeno više od 112.000 pregleda, 145.000 je bilo hospitailzovano, 3.500 operacija, i oko 3.000 manjih intervencija.

- U odnosu na prethodnu godinu imali smo manje pacijenata, kada su bili pikovi epidemije mi smo smanjivali posao da ne bi kovid ušao u sistem - rekao je Dučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Deo kadra je bio u kovid sistemu.

- Naši anesteziolozi su išli na ispomoć o bolničko-kliničke centre, u Batajnicu i naše medicinske sestre su išle u ispomoć - rekao je on.

Najveći izazov je bio da ne budu ugroženi drugi pacijenti zbog kovid pandemije.

- Imamo obavezu da lečimo pacijente koji ne mogu da čekaju. Dete koje ima tumor, pacijenti čije bi odlaganje lečenja uticalo na loš kvalitet života - oni su bili odmah zbrinjavani.

Govoreći o tome da li je umoran, Dučić kaže da fizički nisu radili više nego prethodnih godina ali ljudi su u hroničom strahu od bolesti, strahu da ne zaraze kolege, pacijente i to iscrpljuje.

Početak vakcinacije za većinu zdravstvenih radnika predstavlja pozitivno rešenje za pandemiju, istakao je direktor Tiršove.

Prema njegovim rečima, vakcina je kao početak kraja svega ovoga.

- Opredelili smo se da se bavimo poslom. Malo se radnika žali, dobrovoljno su se javljali da idu u kovid centre, čak i više nego što je trebalo, ponosan sam na njihov rad - zaključio je dr Siniša Dučić.

#Tiršova

#koronavirus