AKTUELNO

U Srbiji je danas krenula vakcinacija ruskom vakcinom "Sputnjik V" protiv korona virusa.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin primili su danas rusku vakcinu Sputnik V protiv korona virusa.

Vakcinu je primio i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vakcine su primile i Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije i direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Oni su vakcinisani u Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak". Prvi kontigent od 2.400 doza vakcine Sputnjik V stigao je u Srbiju pre sedam dana.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dačić je naglasio da je važno što državni zvaničnici primaju vakcine različitih svetskih proizvođača, što, kako kaže, ima za cilj da stvori poverenje građana u vakcinaciju.

"Ovde nije reč o političkim razlozima. Želimo da pokažemo da učestvujemo u zaštiti javnog zdravlja, jer je poverenje građana u proces vakcinacije bilo žrtva raznih teorija zavere. Pozdravljamo proces vakcinacije kao prvi korak ka konačnom savladavanju pandemije COVID-19", rekao je Dačić po primanju vakcine ispred Instituta "Torlak".

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin nijednog trenutka nije sumnjao u ispravnost vakcinisanja jer, kako je naveo, "kao što čvrsto veruje da je zemlja okrugla, tako veruje da su dobre i vakcine i da svi treba da ih prime".

"Vakcina protiv kovida 19 nije jedini izbor ali je, po mom mišljenju, jedini ispravan izbor. Treba se boriti protiv pandemije i ljudi treba da imaju maksimalno poverenje u naše lekare i naš medicinski sistem", istakao je Vulin.

On je dodao da je i dodao da je Srbija jedna od retkih zemalja gde, kako je naznačio, možete dobiti vakcine svih svetskih proizvođača i to "potpuno besplatno".

Državni sekretar Mirsad Đerlek kazao je da je zdravstveni sistem spreman i jak i, kako je rekao, dobro organizovan "uprkos brojnim skepsama".

- Zahvaljujem se rukovodstvu države koje je radilo na jačanju sistema. Pre svega na kapitalnim infrastrukturnim projektima, a potom na realizovanim nabavkama neophodne zaštitne opreme. I naravno na nabavci vakcine u koju je uložen ogroman novac. Država je pokazala da brine o zdravlju svakog građanina - kazao je Đerlek.

Inače, 24. decembra premijerka Ana Brnabić, ministarka Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon, prvi su vakcinisani protiv korone, a primili su Fajzerovu vakcinu.

Tada je i počela vakcinacija korisnika domova za stare, a od juče vakcinu protiv korone primaju i zdravstveni radnici. Plan je da se do kraja nedelje vakciniše 11.000 ljudi.

#Aleksandar Vulin

#Ivica Dačić

#Sputnik V

#vakcinacija