AKTUELNO

Epidemiolog Predrag Kon komentarisao je danas na Fejsbuku predstojeću vakcinaciju protiv korona virusa navodeći da će rezultat masovne imunizacije zavisiti od odziva stanovništva, uz dodatak da je za kolektivni imunitet potrebno da se vakciniše najmanje 1,5 miliona stanovnika.

Dalje je naveo da je za potpuno suzbijanje virusa nepohodno da se vakciniše do tri miliona stanovnika.

- Srbija će obezbediti sve što je potrebno za masovnu imunizaciju: dobrovoljnost, najviši mogući stepen provere bezbednosti i efikasnosti vakcine, izbor različitih vakcina, određeni su prioriteti... Masovna imunizacija, najmanje 1,5 miliona stanovnika obezbeđuje kolektivni imunitet od verovatnih 60%, što je dovoljno da se spreče epidemijski talasi kakve smo imali. Za potpuno suzbijanje ovog virusa potreban je kolektivni imunitet koji je preko 80%. Ako očekujemo potpuno potiskivanje virusa potrebno je da se vakcinišu svi koji žele... do tri miliona stanovnika - napisao je epidemiolog Kon na Fejsbuku.

Takođe je dodao da je veliki broj ljudi stekao imunitet, te da je reč oko 40 odsto stanovništva.

- Veliki broj (do 40%) imunitet je stekao nakon kontakta sa virusom, bilo tako što je preležao kovid-19 ili imao asimptomatsku infekciju. Rezultat masovne imunizacije će zavisiti od odziva stanovništva, ali i naše sposobnosti da od toga ne pravimo temu za podele, već temu o ličnoj zaštiti, ali i solidarnosti. Izlazak iz ove zdravstvene krize se jasno vidi, brzina izlaska zavisi od nas - napisao je.

#Predrag Kon

#kolektivni imunitet

#koronavirus