AKTUELNO

Danas je možda prvi dan, od 6. marta, da imamo razlog za osmeh, jer danas se obeležava početak kraja pandemije koronavirusa, izjavila je premijerka Ana Brnabić, koja se danas prva vakcinisala vakcinom protiv Kovida 19.

- Kao premijerka i kao neko ko vodi Krizni štab, osećala sam obavezu da budem prva koje će primiti vakcinu, kako bi pokažla da verujemo u nju, kao i u naše institucije - rekla je Brnabić novinarima nakon primanja vakcine.

Kako kaže, njen dogovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem je da oni prime dve različite vakcine i dodala da očekuje da ćemo uskoro dobiti kinesku vakcinu Sinovak, ali i rusku Sputnik V.

Dodala je i da bi krajem prvog ili početkom drugog kvartala naredne godine trebalo da stigne "Astrazeneka", a zatim i Modernina vakcina.

Foto: TV Pink Printscreen

- Najveći kontigent vakcina dobićemo od Sinofarma, kineske kompanije... Verujem da će tu vakcinu primiti predsednik Vučić. Ja sam najponosnija na svetu danas jer je Srbija pokazala kako može da se bori, kako ne odustaje - navela je Brnabić i dodala:

Srbija je prva zemlja u Evropi, ako ne računamo Veliku Britaniju, koja je dobila Fajzerovu vakcinu, a treća u Evropi koja je počela vakcinaciju.

Premijerka ističe da smo uradili veliku stvar i očekuje da u narednih 10 dana Srbija dobije naredni kontigent vakcina.

- Od danas pa nadalje mi se nećemo zaustavljati dok ne pobedimo koronavirus - rekla je Brnabić i apelovala na građane da poštuju mere i nakon vakcinacije, te da ćemo onda polako tokom 2021. godine skidati maske.

Do tada molim sve da ovo ne gledaju kao pobedu, već ako početak kraja pandemije.

Kisić Tepavčević je rekla da je danas veliki dan za našu zemlju i da je izuzetno ponosna što smo među prvim zemljama koje su dobile vakcinu.

Ona je rekla da danas kreće vakcinacija u starčkim domovima i da je zainteresovanost velika.

- Da bi se stvorio imunitet potrebno je primiti dve doze i smatra se da je imunitet stečen sedam dana nakon druge doze - rekla je Kisić Tepavčević.

Foto: Tanjug

- Nakon 28 dana od primanja prve doze ćemo odganizovati posete za stare u gerontološkim centrima - rekla je Kisić Tepavčević novinarima.

Kako kaže, do sada smo imali pasivnu borbu protiv koronavirusa, a ona od danas postaje aktivna.

- Izuzetno sam ponosna na našu zemlju i naš narod. Živela Srbija - zaključila je Kisić Tepavčević.

Epidemiolog Predrag Kon istakao je koliko je značajna vakcinacija i dodao da je ovo zaista veliki dan za Srbiju, ali i Evropu, i poručio da je vakcina potpuno sigruna i bezbedna.

Foto: Tanjug

 - Ovo je zaista veliki dan za Srbiju i čitav region i za Evropu, jer počinjemo sa kontraofanzivom, borbu sa oružjem u ruci, a to je u ovom slučaju vakcina - rekao je Kon.

Kon kaže da smo još u vanrednoj situaciji u našim bolnicama i da se ulaže ogroman napod u zdravstvenim ustanovama kako bi se sačuvali životi ljudi.

- Činimo sve što je u našoj moći da prenesemo ljudima pravu poruku. Vakcina koja je registrovana kod nas za upotrebu potpuno je sigurna i bezbedna, iza toga stoji Agencija za lekove i medicinska sredstva, što je meni bilo najvažnije - zaključio je Kon.

#Ana Brnabić

#Darija Kisić Tepavčević

#Vakcina

#koronavirus