AKTUELNO

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković povodom početka vakcinacije u Srbiji kaže da je jasno da moraju da se odrede prioriteti kako budu pristizale vakcine, što je veoma ozbiljan zadatak.

Janković je rekao da su oni najugroženiji, kojima vakcina može da donese najviše dobra, da bi etika bila ispoštovana, izabrani da se vakcinišu prvi.

- To su starija lica u domovima za starija lica. Naravno, podrazumeva se i simboličan gest državnog vrha, u suprotnom bi bilo lako reći da oni koji donose odluke nisu sami sebe vakcinisali, a vakcinišu druge - kazao je Janković za Novo jutro TV Pink.

Govoreći o Fajzerovoj i Moderninoj vakcini Janković kaže da obe imaju sjajan bezbednosti profil i da su pokazale delotvornost oko 95 odsto u dosadašnjim studijama.

Foto: TV Pink Printscreen

Janković navodi da to što je ispitivanje vakcine trajalo kraće ne znači da norme nisu ispoštovane.

Novi soj virusa

Govoreći o novom soju virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji i tome da li vakcina utiče i na njega Janović kaže da je večita glavobolja lekara i epidemiologa šta ako virus evoluira tako da imunitet stečen prema osnovnom podtipu ne bude više u potpunosti delotvoran prema novim tipovima, kao i da sada nema naznaka za to.

- Kada analiziramo gde se nalaze mutacije kod novog virusa odmah upada u oči da ne bismo očekivali da ove vakcine koje ulaze u upotrebu ne budu delotvorne - naveo je Janković.

Kako kaže, velika je verovatnoća da se novi soj virusa lakše prenosi, odnosno da je zarazniji.

Foto: TV Pink Printscreen

Popuštanje mera

Janković kaže da medicinski deo Kriznog štaba ne vidi mogućnost za dalje popuštanje mera.

- Ovo što je produženo radno vreme odlučeno je posle diskusije... To je minimalna korekcija koja je manje bitna, nego da se u radno vreme sprovode sve mere koje su na snazi - naglasio je Janković.

Kako navodi, jasno je da oni koji donose odluke ne mogu da ih odnose na osnovu stava samo lekara.

- Vrlo je bitno da za proslavu ove Nove godine nema okupljanja - istakao je Janković i dodao da nemamo luksuz da tretiramo ovu godinu kao svaku drugu.

#COVID-19

#Epidemija

#Srđa Janković

#koronavirus

#vakcinacija