AKTUELNO

Novi soj koronavirusa, za koji se zna da je 70 odsto zarazniji od "starog", širi se Evropom, a nastao je u Velikoj Britaniji. Mnoge zemlje su već uvele zabranu letova iz Britanije, a reagovale su i britanske vlasti, uvođenjem strožih mera.

Setivši se jednog članka iz avgusta, kad je javljeno da je miš zaražen koronom ujeo naučnika u jednoj laboratoriji, tviteraš se upitao da li je moguće da je novi, viralniji soj, nastao na taj način - kad je virus kojem je domaćin bio miš prešao na čoveka.

Odgovorio mu je dr Fransoa Balu, jedan od najpoznatijih genetičara na svetu.

"Pozicija 501 na "spajk" proteinu je ključna za vezivanje virusa za ACE2 receptor kod domaćina (1/6 pozicija u direktnom kontaktu). Kod virusa koji cirkulišu kod ljudi, to je uglavnom Asparagin (N), ali primećujemo ovu čudnu liniju virusa sa "T" ili "Y" (Treonin ili Tirozin).

N501Y je primećen i pre sa stalnom infekcijom kod imunokompromitovanog pacijenta. To je takođe jedna zajednička mutacija u UK i SA linijama virusa koje su zadobile više mutacija inficirajući imunokompromitovane pacijente.

Pozicija 501 kod "spajk" proteina izgleda da je ključna za adaptaciju na različite vrste domaćina. Mutacija N501Y je potrebna da bi virus inficirao miševe. Kad je u cirkulaciji na farmama nerca, videli smo da ona mutira više puta u N501T, u različitim linijama.

Šansa da je "britanska linija" (B 1.1.7) prošla kroz miševe je gotovo nepostojeća. A činjenica da ima N501Y, a ne N501T, može biti smatrana jednim od mnogih argumenata da nije u vezi sa nercovima, iako je prisutna u Danskoj."

#Bitanija

#koronavirus

#novi soj