AKTUELNO

Alarmantan je broj ljudi širom sveta koji pati od simptoma dugog kovida, a listi sve dužih simptoma sada se pridružio još jedan, karakterističan za žene.

Hroničan umor, kratak dah, glavobolja, samo su neki od čestih simptoma dugog kovida. Sada, kako prenosi The Sun, postoji još jedan, karakterističan samo za žene.

Neke žene prijavljuju da su nakon preležanog kovida suočene sa neredovnim ciklusima i neuobičajeno velikim krvnim ugrušcima.

Foto: Pixabay.com

Žena po imenu Rouz kaže za Medical News Today da je u osam meseci, koliko je prošlo od njene infekcije kovidom, imala svega pet ciklusa. Druga žena, po imenu Bjanka, svedoči da je nakon preležanog kovida suočena sa neuobičajeno velikim krvnim ugrušcima, kakvi ranije nisu bili.

Žena po imenu Edit kaže sledeće: "Moja menstruacija je potpuno drugačija nakon kovida. Potpuno mi se poremetio i kalendar, i vreme trajanja i intenzitet i nivoi bola. Sada je sve nepredvidivo".

Lekari i dalje nemaju objašnjenje za promene u ciklusu, ali pretpostavljaju da virus, budući da je sistemski, na neki način napada i ženske reproduktivne organe.

Foto: Pixabay.com

Dr Linda Fen, asistent profesora ginekologije na Jejlu kaže da se nauka još uvek nije podrobno bavila ovim pitanjem, ali kaže i da postoji "biološka mogućnost" da virus napada jajnike.

Jedna manja studija obavljena u Kini i objavljena u časopisu Reproductive BioMedicine Online, pokazala je da je 25 odsto pacijentkinja sa kovidom iskusila promene u ciklusu nakon toga. Od 117 učesnica, od kojih su sve bile pacijentkinje Tongji bolnice u Šangaju, 30 odsto njih prijavilo je da im je ciklus nakon kovida obilniji ili manje obilan nego inače.

Foto: Pixabay.com

- Nije neuobičajeno da viralne infekcije ostavljaju traga na ženske hormone, menstruaciju i plodnost - kaže ginekolog dr Šri Data, dodajući da se nauka još uvek nije detaljno bavila uticajem kovida na žensko zdravlje, te da će se studije o tome tek raditi.

- Najočitiji odgovor je da je ova bolest veoma stresna po opšte zdravlje, te da u takvim situacijama telo prestaje sa svim funkcijama koje nisu presudne za preživljavanje. Tako, kada je telo usmereno na čisto preživljavanje, ne rasipa energiju na hormone - kaže ova lekarka.

#Simptomi

#koronavirus