AKTUELNO

Prvi kućni test na koronavirus za koji nije potreban recept uskoro će se naći u prodaji u Sjedinjenim Državama po ceni od 30 dolara pošto je njegovu upotrebu odobrila američka Agencija za hranu i lekove (FDA).

Stiven Han, direktor te uprave, saopštio je da je na taj način omogućeno da se test nađe u prodaji u apotekama.

"Tamo pacijent može da ih kupi, da se testira i dobije rezultat posle 20 minuta", naveo je Han, prenosi Glas Amerike.

Početne zahile te vrste testa biće ograničene. Australijski proizvođač Elum objavio je da očekuje da će u decembru raspolagati sa tri miliona testova pre nego što, u prvoj polovini 2021, bude povećao proizvodnju.

Portparol kompanije saopštio je da će test koštati oko 30 dolara i da će moći da se kupi u apotekama ili da se poruči preko interneta.

Komplet se sastoji od štapića za bris nosa, hemijskog rastvora i trake za testiranje. Detektuje protein virusa koje je proizveo Kovid 19 - što se razlikuje od onih koji traže genetske materijale virusa.

Digitalno se povezuje sa aplikacijom za pametni telefon koji prikazuje rezultat i pomaže u njihovoj interpretaciji.

Takođe, putem aplikacije je moguće povezati se i sa zdravstvenim radnikom.

Stručnjaci Uprave za hranu i lekove utvrdili su da testovi kompanije Elum, kao i ostali koji primenjuju sličnu metodologiju, mogu proizvesti mali procenat lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata. Korisnici koji dobiju negativan rezultat, ali imaju simptome koronavirusa, trebalo bi da se obrate medicinskom radniku, precizirali su stručnjaci te uprave.

Američki zdravstveni eksperti mesecima ukazuju na potrebu za brzim i široko rasprostranjenim kućnim testiranjem - što doprinosi izbegavanju kontakata među ljudima i umanjuje mogućnosti za širenje infekcije.

Međutim, za većinu testova potrebno je uraditi bris nosa, koji se potom obrađuje u laboratorijskim uslovima, a to podrazumeva čekanje od po nekoliko dana.

Trenutno se u Sjedinjenim Državama dnevno testira skoro dva miliona ljudi.

#Sjedinjene Američke Države

#Test

#koronavirus