AKTUELNO

Sezona respiratornih infekcija je u punom jeku, a zbog pandemije korona virusa, svi su u strahi i od najmanjeg simptoma.

Kovid-19 je jedinstvena bolest sa kakvom se zdravstveni stručnjaci širom sveta još nisu susreli. Iz dana u dan saznaju se nove informacije.

Deo simptoma koronavirusa odgovara simptomima drugih respiratornih bolesti, a kao jedan od učestalih spominje se grlobolja. Prema CDC-u (Centru za kontrolu i prevenciju bolesti) osim povišene telesne temperature, kašlja i snažnog umora, grlobolja je takođe simptom koronavirusa.

Foto: Pixabay.com

Međutim, to ne znači da je svaka grlobolja znak covida-19.

Grlobolja može biti posledica različitih zdravstvenih stanja. Stvara bolan osećaj, čak osećaj grebanja u području grla, a najčešće je uzrokuje infekcija ili suv vazduh.

Razlikujemo tri tipa grlobolje zavisno o tome koji deo grla je pogođen. Faringitis je upala ždrela, područja iza usta. Tonzilitis je upala, uz oticanje i crvenilo, krajnika. Laringitis je upala grkljana koji se nalazi u donjem delu ždrela.

Je li grlobolja uobičajen simptom koronavirusa?

Osim što je uobičajeni simptom prehlade i gripa, prema izveštajima CDC-a grlobolja je uobičajeni simptom covida-19. No, javlja se ređe od temperature i kašlja, a problemi su individualni. Novi koronavirus lako ulazi u nos i grlo čime uzrokuje bolove i osetljivost.

Foto: Tanjug AP/Michael Probst

Bol u grlu i korona

Virus koji uzrokuje covid-19 ulazi u membrane povezane s nosom i grlom što pak uzrokuje oticanje. Bol i osetljivost koju oboleli osećaju naziva se faringitis. Dok se grlobolja kod drugih infekcija, poput prehlade i gripa, javlja puno ranije, pacijenti zaraženi koronavirusom prijavljuju ovu bol nakon pojave drugih simptoma, poput temperature, suvog kašlja i umora.

Stoga, ako osećate samo grlobolju, a drugih simptoma nema, verovatno da ste ipak "pokupili" neku drugu infekciju ili prehladu. Ipak, ostanite oprezni u slučaju da se pojave drugi simptomi i javite se lekaru.

Foto: Promo/Pitaj lekara

Lečenje

Dok se obična grlobolja leči uobičajenim kućnim lekovima, čajem i slično, ili ciljanim lekovima ako se radi o upali, treba biti oprezniji ako se radi o koronavirusu. Hidratacija i puno tečnosti mogu pomoći oporavku. Grgljanje slane vode može pomoći u olakšavanju bolova.

Autor: Pink.rs

#Bol

#Glavobolja